Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко наголошує, що учасники коаліційних переговорів повинні навчитися домовлятися


«Як Главу держави мене турбує, що процес формування парламентської більшості затягується. Ще більше непокоїть те, що головною причиною зволікання є не ідеологічні чи програмні розбіжності між політичними силами демократичного спрямування, а банальний торг за портфелі», – заявив Президент у радіозверненні до українського народу.


Про це Президент заявив у своєму традиційному суботньому радіозверненні до українського народу.

«Політики, які претендують бути владою і взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні, вести непрості переговори з нашими зарубіжними сусідами і партнерами, сьогодні повинні навчитися домовлятися одне з одним», – наголосив Віктор Ющенко, зауваживши, що шлях формування більшості політичні сили мають пройти самостійно.

За його словами, Конституція України чітко визначає терміни формування парламентської більшості, і формально у новообраних народних депутатів ще є час для того, аби пройти всю процедуру.

«Але як Главу держави мене турбує, що процес формування парламентської більшості затягується. Ще більше непокоїть те, що головною причиною зволікання є не ідеологічні чи програмні розбіжності між політичними силами демократичного спрямування, а банальний торг за портфелі», – заявив Ющенко.

В результаті, за словами Президента, країна живе без парламенту і Конституційного Суду.

«Через політичні амбіції і безвідповідальність партійних вождів, які ще вчора обіцяли виборцям, що вони самостійно швидко сформують коаліцію, Україна переживає парламентську кризу, і це викликає розчарування і роздратування у суспільстві», – зазначив Віктор Ющенко.

При цьому він сказав, що не втручається в процес створення коаліції, тому що як Глава держави і гарант Конституції він чітко дотримується букви і духу закону.

«З першого січня 2006 року вступила в силу нова Конституція, яка визначає, що політичні сили, що пройшли до парламенту , повинні самостійно сформувати більшість. Я не хочу, щоб коаліція формувалась під тиском. Досвід свідчить, що така більшість довго не існує – за першої-ліпшої нагоди штучно створене об’єднання неминуче розсиплеться», – зауважив Президент.

Й тому, за його словами, вперше в історії України більшість формується без тиску ззовні і вказівок з Банкової: «Я не відступлюся від цієї своєї позиції, яку разом з вами виборював у листопаді 2004 року».

Він також акцентував на тому, що як Президент всієї України, буде працювати і з парламентською більшістю, і з опозицією: «Країні буде на користь, якщо нинішні опозиційні партії будуть законодавчо активними. Як Президент я підтримую всі ініціативи, що служитимуть національним інтересам країни».

Також Віктор Ющенко наголосив, що від усіх політиків він вимагатиме одного – служити Україні, працювати на її єдність, а не розкол.
XS
SM
MD
LG