Доступність посилання

ТОП новини

Письменники з Одеси проти російської „регіональної”...


Петро Каландирець Одеса, 12 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Члени Одеського обласного відділення Національної спілки письменників погрожують довгостроковими страйками і голодуванням, якщо обласна рада надасть російській мові статус регіональної.

Якщо облрада ухвалить це рішення, ініційоване фракціями Партії регіонів і "Народної опозиції" Вітренко, вона користуватиметься практично рівними правами з державною – українською.

Одеські письменники висловлюють побоювання, що такий крок витіснить українську мову з ділового вживання, услід за чим почнуться літературні репресії. Письменники вимагають від вищого державного керівництва – Президента і Верховної Ради – накласти 30-річний мораторій на мовне питання.

Вірогідність надання в Одеській області російській мові статусу регіональної украй велика, оскільки більшість в обласній раді складають Партія регіонів та її політичні союзники.

На думку членів Одеської обласної організації Національної Спілки письменників України, „в регіоні російській мові ніщо не загрожує. Тут внаслідок кількасотлітньої колоніальної політики російського царизму, яку продовжили в мовно-культурній сфері комуністичні диктатори, на сьогодні склалась ситуація, коли необхідно захищати українську мову. Яка позбавлена елементарних умов для нормального функціонування в державних установах, у сфері науки, освіти і культури.

Українській мові оголошена війна на її ж території – справедливо було зазначено під час обговорення цієї гострої теми за „круглим столом”, організованим нещодавно товариством „Просвіта”.

Ініціаторами лінгвоциту виступають політики, які мають упродовж найближчих п’яти років визначати курс держави і її закони, вони хочуть позбавити історичної пам’яті мільйони носіїв української мови, денаціоналізувати...”

Рада Одеської організації Національної спілки письменників України заявила рішучий протест і поставила перед прокуратурою України вимогу про опротестування рішень органів місцевого самоврядування щодо запровадження регіональної мови.

„Ми попереджаємо депутатів Одеської облради про неприпустимість запровадження на території області регіональної мови.Ми будемо захищати українську мову від будь-яких зазіхань на її державний статус і вільний розвиток в усіх сферах життя українського народу усіма конституційними засобами. Ми закликаємо громадські і національно-патріотичні організації виступити спільно з письменниками на захист мови титульної нації”,- йдеться у Заяві Ради Одеської обласної організації Національної спілки письменників України.

Знаний в Україні поет Іван Драч вважає, що рішення про так званий регіональний статус російської мови на Півдні і Сході країни ухвалюють „не без підтримки з боку російського сусіда”.

Іван Драч: - По перше, Путін відчув себе впливовим політиком. Він відчуває, що в Україні безладдя. У Президента зменшені повноваження, Верховної Ради як такої немає. І ось ці атаки – від мовних суверенітетів до „Сі Бризу” кримського – це вже дії з боку Росії. Пробують на міцність Україну і очікують її реакції на усі ці події. Це елементарна перевірка сил.

Ігор Столяров: - Чи на належному рівні реагує на рішення рад щодо статусу російської мови українська влада?

Іван Драч: - На жаль, влада дуже слабенька. Ми, як громадськість, збираємося 16 червня проводити постійно діюче українське ВІЧЕ. Розпочнемо його в Українському Домі. З усіх кінців України будуть з’їжджатися люди. Ми готуємо народ до великого активного спротиву цим діям.
XS
SM
MD
LG