Доступність посилання

ТОП новини

Музика Моцарта знижує алергії та впливає на ріст троянд???


Людмила Литовченко Вплив музики всесвітньо відомого австрійського композитора Вольфґанґа Амадея Моцарта є предметом багаторічних досліджень науковців. Так японські вчені доводять, що систематичне прослуховування творів Моцарта зменшує ознаки алергії у пацієнтів. Однак, попри численні повідомлення про це в наукових виданнях, є і скептики, які вважають, що так званий ефект Моцарта не має наукового підґрунтя.

Соната Моцарта для двох фортепіано до-мажор, більше, ніж інші твори композитора надихала науковців дослідити так званий ефект Моцарта. Бразильські науковці нещодавно помітили, що пацієнти, котрі слухали цю сонату впродовж 10 хвилин, продемонстрували значне поліпшення периферійного зору, ніж ті, що перебували в тихій кімнаті. Роберт Стампер, професор офтальмології з медичної школи при Каліфорнійському університеті в Сан-Франціско вважає це дослідження цікавим, але зауважує, що перед тим як широко застосовувати таку ідею на практиці, потрібно провести набагато більше експериментів.

Водночас чимало людей уже зараз переконані, що музика Моцарта допомагає. Твори Моцарта рекомендують для зняття стресу, ефективного засвоєння навчального матеріалу, від болю голови, а також для відновлення сил – після студентської сесії, нічної зміни, екстремальних ситуацій. Кажуть, що від музики Моцарта й діти стають розумнішими. В американському штаті Джоржія у 1998-му році ухвалили закон, за яким усім молодим матерям безкоштовно роздають диски із класичною музикою. А на Флориді усі державні дитячі заклади мають щодня грати дітям класичну музику. В Кореї садівники грають Моцарта трояндам перед щорічним фестивалем квітів.

Проте швейцарський дослідник, професор соціальної психології Адріан Банґертер називає ефект Моцарта міфом. Він каже, що цей міф народився на початку 90-их років, коли одне з досліджень продемонструвало, що американські студенти, які слухали Моцарта протягом 10 хвилин, потім краще орієнтувалися у просторі. Результати цього експерименту широко цитували у світі. Вчені Гарварду згодом проаналізували ще 20 подібних досліджень, але дійшли висновку, що ефекту Моцарта не існує.

Думки, як про «ефект Моцарта» насправді дуже важко вмирають, бо люди зазвичай забувають про скептицизм і про викриття, пояснює Адріан Банґертер. Отож такі думки повертаються знову і знову. Так само і з іншими повір’ями, чутками.

Тим часом дискусії про вплив музики й далі тривають. А в публікації журналу Королівського медичного товариства мовиться, що Моцарт – не єдиний композитор, який збагачує просторове мислення. Музика деяких представників так званого «нового віку», як наприклад клмплзитора Янні, робить те саме, оскільки структурно вона подібна до музики Моцарта.
XS
SM
MD
LG