Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Нужденні нужники.


Київ, 14 червня 2006 року. Дехто досі сором’язливо червоніє, коли починають говорити ПРО ЦЕ. Хоча ЦЕ може терміново знадобитися будь-кому - і любителям попити пива, і дітям, і всім, хто полюбляє променади по місту. Недаремно вперше ЦЕ (а йдеться про громадські туалети) з’явилося ще дві тисячі років тому, в Стародавній Греції. Коли стали відкривати громадські туалети в Україні – історія замовчує. Але якими вони були у радянські часи і залишаються часто зараз – відомо всім. Аби поліпшити ситуацію, у столиці України з цього тижня мали почати встановлення нових біотуалетів. Як і за які гроші це робитимуть? Чи надихне такий приклад Києва інші українські міста? Про це – у “Звуках Життя” “Нужденні нужники”. З Вами Микита Моісеєв. Вітаю!

Центральні частини великих міст України нечасто, але вже можуть здивувати новими і майже чистими приміщеннями для справляння природних потреб. Але це радше винятки, до яких до того ж інколи збираються чималі черги. Ще є зразки “радянського клозетного дизайну” – у Києві таких декілька. Санітарні умови в одному з них, біля метро Хрещатик, досліджувала кореспондентка “Звуків життя” Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

В іншому українському мегаполісі – Харкові – про закупівлю нових клозетів наразі не йдеться. Навіть у центрі міста пошук закладів “типу сортір, позначених буквами "ме" і "жо" (згадаймо героя “Діамантової руки”) - є неабияким випробуванням. Тому, як зазначає кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич, харків’янам іноді довго “доводиться шукати потрібного вітру”.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У тих, хто подорожує Сполученими Штатами, на шляху постійно трапляються чисті вбиральні з приємним запахом, ніжним туалетним папером і навіть, часом, автоматичною системою керування світлом та бачком. Про це розповідає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Влада в Україні ніколи не переймалася тим, що громадські туалети є ганьбою, вважає художник і письменник Лесь Подерв''янський. Водночас, на його думку, і сам народ ставився до чистоти та охайності клозетів легковажно. Тому в цьому влада і народ справді були єдині. А шлях для удосконалення нужників Лесь Подерв''янський вбачає у євроінтеграції України.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG