Доступність посилання

ТОП новини

Польськи імпортери м’яса шукають шляхи до українського ринку.


Єва Поштар Варшава, 14 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Поляки шукають нові шляхи на український м’ясний ринок. Досі є чинною заборона на ввіз польського м’яса в Україну через його контрабанду. За іронією долі, днями на найбільшій досі партії контрабанди поляки впіймали саме українця. Тим часом польські бізнесмени замислюються над тим, чи не купити їм ферми в Україні, і в такий спосіб обійти митні проблеми.

Вже понад два місяці поляки не можуть продати м’ясо в Україні. Урядові переговори не дають бажаних результатів, тож продавці починають шукати інших шляхів, не завжди законних. Минулого тижня на переході Рава Руська- Гребенне польські митники під шаром будівельних матеріалів виявили найбільшу в досі партію контрабанди м’яса. Працівник однієї з українських транспортних фірм намагався ввести в Україну 50 тонн м''ясних продуктів. Ведеться слідство, прокуратура звинувачує водія Володимира Г. у спробі провезти небезпечне для здоров’я м’ясо, за що йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Речниця люблінської Апеляційної прокуратури, прокурор Єва Пйотровська в інтер''ю для Радіо Свобода так коментує цю справу:

- Безперечно, маємо справу із якоюсь злочинною групою. Адже вперше виявлена контрабанда м''яса в Україну в таких масштабах. Треба припускати, що малій фірмі не було б під силу усе це організувати. Це не може бути окремий випадок. Хто це організував ? Водій дійсно українець, також українська транспортна фірма. Хто ще за тим стоїть, це з’ясує слідство.

Тим часом місцева преса оголосила - це українці, а не поляки займаються м''ясною контрабандою, а Україна несправедливо карає поляків. Варшавська газета "Пульс Бізнесу" цитує анонімного представника міністерства сільського господарства: " Поки що дражнимось із Києвом. Коли наткнемось на більшу справу, тоді зробимо відповідний шум". Поки польські прикордонні служби отримали наказ: посилити перевірку українського експорту харчів до Євросоюзу.

А польські фірми, поставлені в ситуацію "бути чи не бути", шукають власні способи, як обійти українське ембарґо. Як повідомляють польські ділові видання, один із найбільших виробників індичатини в Польщі, компанія “Індикполь” із міста Ольштин, що на півночі Польщі, збирається придбати свого українського конкурента, щоб таким чином увійти на український ринок.

Однак речниця фірми Кристина Щепковська в розмові із Радіо Свобода, сказала, що ще зарано говорити про подробиці.

- Шеф сказав: не підтверджую, але і не заперечую. Стількі ж і я на сьогодні можу сказати в цій справі. Ще зарано про це говорити.

Польські ж аналітики кажуть, що для польських фірм це добра стратегія входу на український ринок, яку вже випробувала принаймні одна велика польська м’ясна компанія. Адже індичатина в Україні ще не дуже поширена, та й взагалі в українському птахівництві поляки бачать велике майбутнє.
XS
SM
MD
LG