Доступність посилання

ТОП новини

Чи повернеться екс-президент Криму Юрій Мєшков?


Володимир Притула Сімферополь, 15 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чи повернеться екс-президент Криму Юрій Мєшков на півострів? Колишнього кримського президента зараз активно запрошують, щоб він очолив проросійські сили. Зокрема, активісти Народного фронту “Севастополь-Крим-Росія” закликали екс-президента Криму повертатися і брати владу в автономії у свої руки.

Народний фронт “Севастополь-Крим-Росія” проводить черговий мітинг. Людей не дуже багато, але всі налаштовані рішуче, вимагаючи від кримської влади визнання факту “незаконної анексії Криму Україною”. Тепер активісти Фронту вважають, що їм у цій боротьбі допоможе перший та останній президент Криму Юрій Мєшков, який зараз мешкає у Москві.

Координатор Фронту Святослав Компанієць каже, що лише Юрій Мєшков є легітимною владою у Криму: “Ніхто з кримчан-патріотів не вважає його нечинним президентом. Як раніше французи вважали ДеГоля, так і ми Мешкова вважаємо президентом у вигнанні. І він має повне моральне та юридичне право очолити зараз патріотичні сили Криму”.

Колишній адвокат і лідер сепаратистського руху Юрій Мєшков став президентом Республіки Крим у березні 1994 року, коли за нього проголосували понад 70% кримських виборців. Він ішов на вибори з лозунгами зближення з Росією, державного статусу російської мови та виплати зарплат і пенсій у російських рублях. Але вже за місяць посварився з однопартійцями із кримського парламенту, які мали там конституційну більшість. А наступного року офіційний Київ за згоди кримського парламенту ліквідував посаду президента Республіки Крим. Юрій Мєшков не довго сперечався і виїхав до Росії.

Колишній соратник екс-президента, член президії кримського парламенту Олег Родивілов каже, що звернення проросійських радикалів жодних наслідків не матиме: “Думаю, що Юрій Олександрович навіть не відгукнеться на таку заяву, тому що ця пропозиція трохи запізнилася”.

Водночас кримський політолог Андрій Іванець прогнозує, що приїзд Юрія Мєшкова може дестабілізувати тут ситуацію, чого останнім часом активно домагаються деякі політичні сили Росії. Андрій Іванець: “Це ще одна ланка цілого ланцюга політичних провокацій з боку зацікавлених кіл в Росії.У цьому ланцюгу – поява та акції таких сепаратистських організацій як Народний фронт “Севастополь-Крим-Росія”, “Прорив”, тощо. Приїзд Юрія Мешкова сприятиме нагнітанню масової істерії, виникненню штучної напруги. Подібні та інші провокації можливі найближчі два роки”.

Власне один з лідерів Фронту “Севастополь-Крим-Росія” це не заперечує. Святослав Компанієць: “Природньо, якщо Юрій Олександрович повернеться, то буде жорстке і різке протистояння. У цьому ми йому допоможемо усіма доступними нам засобамими”.
XS
SM
MD
LG