Доступність посилання

ТОП новини

“Гайдамаки”: європейське турне.


Тарас Марусик Київ, 14 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Підтримати українську збірну на Чемпіонаті Світу з фотболу вирушає один з найпопулярніших гуртів України - «Гайдамаки». Сьогодні вони повідомили, що їхнє європейське турне розпочнеться саме у Німеччині, де вони репрезентуватимуть Україну на найбільших фестивальних майданчиках в рамках культурних заходів чемпіонату. Чому саме «Гайдамакам» випала така честь?

Напередодні фінальної частини чемпіонату світу ФІФА доручила проведення культурної програми тим агентствам, які спеціалізуються на етнічній музиці світу (так званий стиль “Ворд мюзік”), розповів лідер “Гайдамаків” Олександр Ярмола. Природно, відбір проводився в тих країнах, команди яких потрапили на фінальну частину:

І ось Гайдамаків відібрали як представників України, бо давно вже нас знають. Ми давно представляємо Україну на європейських майданчиках – і маленьких, і великих - упродовж кількох останніх років. Добре вони просканували увесь український ринок. Це вже другий тур Гайдамаків у Західній Європі після підписання нами контракту з лейблом “Істблок мюзік” та музичною агенцією “Аґенс фор мюзік”.

Європейського турне “Гайдамаків” триватиме від 19 по 27 червня за підтримки туристичної фірми “Гамалія”. І здійснюється воно на підтримку нового альбому гурту, “Україна кличе”.

Головні виступи передбачені в Берліні та Мюнхені. Берлінський концерт відбудеться 23 червня, в день закриття першого етапу фінальної частини чемпіонату світу з футболу. Того ж дня на Берлінському олімпійському стадіоні гратимуть збірні України і Тунісу:

“І після цього буде таке масове гуляння, карнавал вулицями Берліна. І на великому відбудованому нещодавно майдані, який називається Поздамер-пляц, буде стояти велика сцена, подібна до тієї, яку ставлять на Майдані Незалежності в Києві, на якій Гайдамаки будуть мати сольний виступ – дві з половиною години. І в такий спосіб вітатимуть усіх уболівальників, не лише українських. Звичайно, ми сподіваємося, що 23-го Україна все-таки пройде далі і продовжуватиме виступи і матиме шанси виграти цей чемпіонат. Надія завжди є".

Мюнхенський концерт відбудеться 27 червня в “Олімпія-парку” неподалік тамтешнього олімпійського стадіону.

Як гурт “Гайдамаки” підтримуватиме в Німеччині українську збірну, поцікавилися журналісти. Ось відповідь Олександра Ярмоли:

"Ну власне, ми будемо підтримувати вболівальників і національну збірну своїми концертами, а також потрапимо на матчі. Думаю, на матч Україна-Туніс підемо обов’язково".

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, чи готують музиканти пісні іншими мовами, зокрема німецькою, Олександр Ярмола відповів негативно, зазначивши, що все вони виконують українською. А ще один учасник гурту “Гайдамаки” Іван Леньо додав:

Взагалі, хто прожив в Європі останні 5-10 років, розуміє, що там давно немає цього моменту, коли людина приходить на групу, яка повинна їй щось ще сказати її рідною мовою. Тобто, там уже всі давно готові до того, що вони йдуть на команду з іншої держави. Що цікавого в цій державі є, крім Шевченка, Кличків, і т.д.? Виявляється, є ще сопілка, цимбали. Є думка цікава. Дивіться, гітарист грає не гірше за наших.

А ще Іван Леньо, який перебував у філософському настрої, сказав, що існують якісь космічні закони, “які чомусь виносять на гребінь ту чи іншу державу в інформаційному сенсі”:

І ми побачимо взагалі, як Бог чи доля якась футбольна прихильні – і до нашої держави в тому числі. Чи заслужила наша держава, щоб наші хлопці виграли? Це теж дуже важливо.

На жаль, для численних українських уболівальників, сьогодні Бог був не на українському боці. Але все так не буває. Як кажуть на західній Україні.
XS
SM
MD
LG