Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна спільнота за суворий контроль над торгівлею звичайними озброєннями.


Василь Зілгалов Прага, 15 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Напередодні конференції ООН з проблем незаконної торгівлі зброєю відома британська гуманітарна організація Оксфам сьогодні оприлюднила звіт про розміри цієї торгівлі. Внаслідок таких оборудок зростають масштаби вже палаючих конфліктів і воєн, а також виникають нові. Лише автоматичної стрілецької зброї у світі нараховується біля 100 мільйонів одиниць. Переважна більшість її надходить у світ, в зони конфліктів і війн, з теренів колишнього СРСР та з України, зокрема.

... щоденно у світі штампують 33 мільйони штук куль...


Щорічно - від Сомалі і Ліберії до Афганістану та Іраку незаконна торгівля боєприпасами і бойовими зарядами забирає тисячі людських життів. Анна Макдоналд співробітниця Оксфам, організації, котра веде боротьбу з бідністю та злиденним життям мільйонів людей у світі. Вона, сказала, що щоденно у світі штампують 33 мільйони штук куль.

“І коли ми кажемо, що потрібний суворий контроль за торгівлею і транспортуванням куль, то ми маємо на увазі гарантії, що вони не потраплять до поганих рук, які служать розпалюванню конфліктів і загибелі багатьох людей, насамперед, у бідних країнах” каже Макдоналд.
На своїй території Україга складує близько двох з половиною мільйонів тон звичайних озброєнь


Понад 76 країн світу виробляють боєприпаси і їхня кількість зростає, стверджують аатори звіту Оксфам.. Тут йдеться також і про Україну, котра складує на своїй території близько двох з половиною мільйонів тон звичайних озброєнь. Прибуток від торгівлі такою зброєю, як сказано у згаданому звіті, може сягати понад 500 відсотків. Експерт з київського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець навів радіо Свобода деякі українські цифри складування озброєнь:
... із щорічної суми торгівлі звичайними озброєннями у світі, а це десь 5 мільярдів доларів, нелегальна торгівля становить близько мільярда.


"Показники, які оголошували власне військові, це півтора мільйона одиниць легкої стрілецької зброї і десь понад декілька тисяч переносних зенітно-ракетних комплексів. Ця зброя часткового експортується, а частково утилізується. Коли ми говоримо про експорт легкої стрілецької зброї, то фактично він у загальному обсягу українського збройового експорту не перевищує 2-3-х відсотків. Це при тому, що загальний експорт зброї становив за підрахунками нашого Центру за минулий рік десь 650 мільйонів доларів США."

Сергій Згурець додав, що із щорічної суми торгівлі звичайними озброєннями у світі, а це десь 5 мільярдів доларів, нелегальна торгівля становить близько мільярда. Але щодо нелегальної торгівлі зброєю, то за Україною за даними його Центру в останні роки немає доведених фактів.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру, Україна нині займає шосте місце у світі за об’ємами експорту зброї.
XS
SM
MD
LG