Доступність посилання

ТОП новини

Українським політикам бракує гнучкості – європейські політики.


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Європі продовжують стежити за процесом створення української урядової коаліції. На думку глави комiтету парламентської спiвпрацi ЄС-Україна Марека Сiвеца, криза зі створенням коалiцiї показала амбiцiї та егоїзм українських полiтикiв, яким треба вчитися компромiсу. Інший спiврозмовник Радіо Свободоа, високопоставлений європейський дипломат, назвав цю ситуацiю тривожною.

Марек Сiвец
Помаранчевої революцiї виявилося недостатньо для того, щоб її учасники-полiтики могли працювати разом у мирний час, вважає Марек Сiвец. За його словами, два мiсяцi спроб створення бiльшостi показали негнучкість помаранчевих сил.

"Чесно кажучи, українськi лiдери мають повчитися, що означає компромiс i що означає спiвiснування. Наразi вони цього не показали, i ось чому уряду немає i через три мiсяцi пiсля виборiв".

Вiн зауважив, що нинi важко сказати, наскiльки про- чи антиєвропейською буде можлива коаліція з Партією регіонів. За словами голови комiтету парламентської спiвпрацi ЄС-Україна, обидвi полiтичнi сили - i "Наша Україна", i "Партiя регiонiв" - заявляли в своїх передвиборних декларацiях, що пiдтримують європейську iнтеграцiю, але все залежить вiд того, якими будуть остаточнi результати переговорiв. Сiвец не виключає, що широка коалiцiя може бути проєвропейською:

"Це можливо. Я навiть можу сказати, що якщо вони домовляться, то коалiцiя буде дуже сильною, тому що вони мають дуже сильну позицiю в парламентi. Я вiрю, що навiть для Януковича зрозумiлi європейськi прагнення, тому що треба враховувати волю українського народу. І я вiрю, що українцi не мають сумнiвiв, що для України є добрим".

Високопоставлений європейський дипломат, що говорив iз Радiо Свобода на умовах анонiмностi, заявив, що Євросоюз уважно стежить за подiями в Українi i вважає дещо тривожною ситуацiю, коли на створення коалiцiї йде стiльки часу. За його словами, найважливiше зараз не хто створить коалiцiю, а результат - наскiльки в Українi буде нацiональна згода. Дипломат запевнив, що в Євросоюзi добре знають: українцi хочуть бачити реформи та розвиток, тож важливо, щоб уряд мав солiдну основу. У Брюсселi робитимуть висновки за результатами роботи нового уряду, а не за прiзвищами урядовців.
XS
SM
MD
LG