Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціяда з багатьма невідомими.


Тетяна Ярмощук Київ, 16 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Термін, який дає Конституція України для формування парламентсько-урядової коаліції збігає. Сформувати більшість народні обранці мають до 27 червня. Однак окрім перепалок і гучних заяв коаліціянти ні до чого не домовилися ще й досі.

Коаліційний марафон триває третій місяць. Зкоаліціюватися бажають всі політичні сили що пройшли до нового парламенту, окрім комуністів. Однак попри сильне бажання, як про це заявляють самі кандидати на коаліцію, домовитися не вдається.

Сьогодні зранку проходили коаліційні дебати у форматі трьох, “Наша Україна”, БЮТ та СПУ. “Нашу Україну” на цій зустрічі уособлювали Юрій Єхануров та Роман Безсмертний. Словом, зустрілися, обмінялися компліментами та ні до чого не домовилися, на цьому й розійшлися. Юлія Тимошенко: “Ми не почули сьогодні ніяких конкретних пропозицій щодо створення помаранчевої коаліції. Ми тільки одну пропозицію почули, і ця пропозиція нас не влаштовує. Це збірна солянка з усіх політичних сил, включаючи Партію регіонів”.

Не надто оптимістично про сьогоднішні перемовини відгукнувся і лідер соціалістів Олександр Мороз:

“Сьогодні виявляються якісь нові обставини і це може викликати підозру з приводу того, чи є бажання у наших партнерів створювати коаліцію. Принципова відмінність в тому, що СПУ ніяким чином не може звинувачуватися у тому, що вона перешкоджає створювати коаліцію”.

Дещо пізніше інші лідери нашоукраїнців Петро Порошенко та Роман Зварич поїхали домовлятися про коаліцію з Партією регіонів. Перемовини тривали близько трьох годин. Однак після їх завершення пан Порошенко заявив, що ніяких перемовин про створення коаліції нашоукраїнці з регіоналами не ведуть, а те що відбулося назвав попередніми консультаціями:

“Діє рішення ради партії, що основним форматом є помаранчева коаліція. Це не виключає проведення консультацій з будь-якими іншими політичними силами”.

Натомість представник Партії регіонів Євген Кушнарьов після зустрічі з нашоукраїнцями висловив прогноз, що до вівторка коаліція буде створена, а до її складу увійдуть понад 300 депутатів:

“Ми всі хочемо, щоб Україна була сильною авторитетною державою. Ми хочемо, щоб у цій країні була чесна та професійна влада. Ми приречені на те, щоб домовлятися”.

Тим часом український гарант Конституції, вустами заступника голови Секретаріату Президента Івана Васюника заявив, що у питаннях формування коаліції не приймає аргументів шантажу. У даному випадку йшлося про Партію регіонів, яка на думку Віктора Ющенка аж надто категорична у питаннях щодо євроатлантичної інтеграції України, мови та федералізму. А чи зважиться Президент розпустити парламент, якщо протягом відведеного терміну парламентсько-урядової більшості так і не створять, Іван Васюник притомної відповіді не дав.

Нові коаліційні зустрічі, як у форматі трійки, так і “Нашої України” з Партією регіонів мають відбутися вже завтра. Однак коли ж буде створена парламентсько-урядова коаліція і якого кольору вона буде не можуть спрогнозувати навіть експерти. Дії ж усіх коаліціянтів вони називають непослідовними.
XS
SM
MD
LG