Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про парламентські вибори в Словаччині.


Зиновій Фрис Прага, 19 червня 2006 року (RadioSvoboda.org) – Парламентські вибори в Словаччині, що відбулися минулої суботи, у самій країні нерідко з іронією називають "історичними" – через безпрецедентно низьку активність виборців. Їх на дільниці прийшло цього разу менше 55%. Це результат розчарування радикальними реформами уряду Мікулаша Дзурінди, вважають деякі оглядачі.

Крім того, громадяни втомилися чекати кращого життя, а тому ще один результат виборів - перемога партії, яка обіцяла вищий рівень життя та належний соціальний захист. Такою політичною силою виявилася партія "Напрямок – соціал-демократія" на чолі з Робертом Фіцо. Йому повірили трішки більше 29% виборців, а це 50 місць (зі 150) у найвищому законодавчому органі. Тут не обійтись без коаліціантів.

Про парламентські вибори сьогодні багато розмов не лише в Словаччині, а й в усій Європі.

"Перемогою соціал-демократів у Словаччині закінчується ціла епоха", - пише польська "Газета виборча" і продовжує: "Однією з найбільших заслуг попереднього уряду на чолі з прем''єром Дзуріндою полягає в тому, що він привів країну до Європейського Союзу. Разом з радикальними реформами це сприяло приходу інвесторів... Однак на цьому тлі вражає, що в країні нині 16% безробітних".

"Газета виборча" не вважає, що словацькі виборці голосували проти реформ. "Люди лише хочуть бачити конкретні результати цих перетворень. Виборцям здалося, що Роберт Фіцо зможе виправдати їхні численні сподівання на краще життя".

Чеська "Лідове новіни" особливу увагу звертає на поразку "втомленого і постарілого Владіміра Мечіяра. Ще кілька років тому його партія набрала 19%, а зараз колись всемогутній авторитарний лідер має лише 8% в прихильників". Втім, зазначає газета, колишній прем"єр Мечіяр ще може згодитися і Роберту Фіцо і навіть Мікулашеві Дзурінді, якщо за певних обставин йому довелося б формувати уряд.

Німецька "Ді Вельт" називає "фантастичним" результат, з яким на виборах у Словаччині перемогла ліва соціал-демократична партія на чолі з Фіцо. Втім, не так вже й погано, вважає газета, виглядає партія прем''єра Дзурінди з 18% голосів.

Ще одна німецька газета, "Зюддойче Цайтунг", що виходить у Мюнхені, звертаючи увагу на низьку активність виборців, пише, що результати виборів вказують на те, що формування нового уряду в Словаччині може тривати довго.

"Хоча переміг Фіцо, не виключено, що уряд сформує Дзурінда", - це вже угорська "Мадьяр Немзет". Газета вважає незаперечним те, що більшість словацького суспільства відкинула реформи тепер уже колишнього кабінету. Будапештське видання, аналізуючи склад нового парламенту, прогнозує, що в ньому можуть посилитися антиугорські настрої.

Ще одна популярна будапештська газета – "Непсабадшаг" – підкреслює, що результати виборів у Словаччині нагадують вибори в Чехії, де склалася драматична післявиборча ситуація. В кожному разі, пише газета, лідер опозиційної партії Роберт Фіцо має мало можливостей для маневрів.

Празька газета "Днес" пише, що результати парламентських виборів у Словаччині нагадують гуляш – так там багато всього. Про Роберта Фіцо газета пише, що він лише бавиться в соціал-демократію і не впевнений, що зможе сформувати коаліцію. Чеське видання вважає, що швидким реформам прийшов у Словаччині кінець. І в цьому винен сам Мікулаш Дзурінда, наголошує "Днес". Газета нагадує про підкуп голосів у парламенті, про непрозорість у фінансуванні партії, що спричинило багато розмов про всілякі афери в оточенні прем''єра Дзурінди.

Єдине, в чому празька газета "Днес" не сумнівається, дивлячись у майбутнє, так це те, що чесько-словацькі відносини будуть такими ж добрими і рівними, якими вони були досі.
XS
SM
MD
LG