Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційні торги: хто дасть більше? “Наша Україна” вже виторгувала у “помаранчевих” посаду спікера, а у регіоналів – прем’єра.


Тетяна Ярмощук Київ, 19 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Коаліційні перемовини тривають як між помаранчевими, так і між “Нашою Україною” та Партією регіонів. Причому “Нашій Україні” готові поступитися. Раніше від посади спікера відмовився лідер соціалістів Олександр Мороз, а сьогодні Віктор Янукович заявив, що Партія регіонів готова відмовитися від крісла прем’єра.

У вихідні переговори про створення більшості тривали. Причому “Наша Україна” в суботу та неділю вела їх як з Блоком Юлії Тимошенко та соціалістами, так і з Партією регіонів. Раніше Олександр Мороз заявив, що відмовляється від спікерських амбіцій, сьогодні ж соціалісти повідомили, що готові підтримати на цю посаду Юрія Єханурова. А Віктор Янукович в свою чергу заявив, що Партія регіонів готова відмовитися від прем’єрського крісла.

Позиція ж нашоукраїнців й надалі залишається невизначеною. У понеділок однин з коаліційних перемовників-нашоукраїнців Роман Зварич повідомив, що консультації з Партією регіонів закінчилися, тож тепер “Наша Україна” готова розпочати з регіоналами переговори. Це не завадило представникам “Нашої України” у понеділок знову зустрічатися з БЮТом та СПУ.

На запитання про майбутнє парламентської більшості Олександр Мороз відповів філософськи:

“Коаліція буде все-одно, чи така чи така”.

Натомість лідерка БЮТу Юлія Тимошенко стверджує, що у форматі трійки не залишилося ніяких розбіжностей. Останню вимогу “Нашої України”, вивести посаду головного міліціонера України за межі коаліційної угоди і залишити у цьому кріслі Юрія Луценка, за словами пані Тимошенко, погодили у неділю. Тепер колір майбутньої коаліції залежатиме виключного від гаранта Конституції, зазначила Юлія Тимошенко:

“На сьогоднішній день я не бачу жодної причини, жодної розбіжності, яка б могла зупинити процес підписання природної помаранчевої коаліції. Я вважаю, що лише якісь штучні зусилля, якісь штучні інтриги, якісь великі кошти, які будуть кинуті на корумпування певних людей, які матимуть відношення до ухвалення рішень можуть змінити цей хід подій”.

Експерти ж зазначають, що затягування зі створенням коаліції зіграло на користь Президенту та Партії регіонів. Андрій Єрмолаєв:

i“Затягування переговорів дозволяє Президенту виставляти нові вимоги і отримувати нові переваги. Я навіть не виключаю, що Президент був би зацікавлений затягнути створення коаліції до вересня. Чому перемагає тактично Партія регіонів? Вона вже не виглядає агресивною, і навіть не виглядає імперською. Це така собі ще одна пронаціональна сила. Буде створено коаліцію сьогодні чи не буде, у будь-якому разі у Партії регіонів є нові надбання, які працюють їй на користь”.

Експерти сумніваються, що коаліція з’явиться найближчими днями. Що ж до позиції Президента, то на думку деяких політологів, він спочатку намагатиметься створити союз між “Нашою Україною”, БЮТом та СПУ, а потім вимагатиме від них співпраці з Партією регіонів.
XS
SM
MD
LG