Доступність посилання

ТОП новини

Сусідам ЄС буде приділена стримана увага під час наступного президентства в Євросоюзі Фінляндії.


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сусідам Євросоюзу навряд чи приділятимуть більшу увагу під час піврічного головування в ЄС Фінляндії з 1 липня цього року. Натомість зусилля Гельсинкі буде спрямоване на переговори щодо нової угоди з Росією та інші питання співпраці з Москвою. Про це заявив Радіо Свобода міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя.

Настрій Євросоюзу щодо входження нових країн навряд чи поліпшиться у найближчі півроку. Цими днями глави держав і урядів ЄС вирішили не приймати нікого до свого клубу – за винятком Болгарії та Румунії, доки не буде затверджена європейська Конституція. Брюссель також замислюється над тим, де провести остаточні кордони Євросоюзу – на цю тему готує нині доповідь Єврокомісія. Тим часом на саміті ЄС минулого тижня європейські лідери не згадували про майбутні кордони, хоча й планували порушити цю тему. Чому так сталося? Говорить міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя:

Е.Т.: Я думаю, що це питання пропустили навмисне. Ми, звичайно, не хотіли ставити його на порядок денний. Тому що не вважаємо корисним поширювати інформацію, що та чи інша країна теоретично могла б – чи ніколи не могла б стати членом Євросоюзу. Це було б помилковим сигналом, і я задоволений, що в нас не було потреби обговорювати це питання окремо.

Р.С.: Чи буде Фінляндія під час свого головування в ЄС окремо порушувати питання щодо майбутніх кордонів Євросоюзу?

Е.Т.:Ні, звичайно, нам доведеться, як було домовлено, проводити загальну дискусію щодо розширення, включаючи здатність ЄС приймати нових членів. Але окремо ми питання ставити не будемо.

Р.С.: Сусідам Євросоюзу навряд чи приділятимуть більшу увагу під час головування в ЄС Фінляндії, яка натомість працюватиме над відносинами Євросоюзу з Росією. Чи буде енергетика головним питанням співпраці, чи ваша країна порушуватиме з сусідньою Росією інші теми?

Е.Т.:Енергетика, очевидно, є надзвичайно важливим питанням, енергетика стоїть високо на порядку денному через події останніх місяців, але ми будемо працювати над низкою питань щодо відносин Євросоюзу та Росії. По-перше, це завершення роботи над програмою співпраці “Північний вимір”. Я думаю, ця програма просуватиметься вперед без будь-яких проблем, переговори йдуть дуже добре, зобов»язання на себе взяли всі сторони, включаючи Росію, Ісландію, Норвегію та Єврокомісію.

Р.С.: Як просуватиметься робота щодо нової угоди ЄС з Росією?

Е.Т.:Це потребує більше часу, ми працюватимемо над новою угодою з Росією замість наявної Угоди про партнерство й співробітництво, яка закінчується наступного року. Ми прагнемо закінчити переговори під час нашого головування, щоб досягти домовленості десь у листопаді.

Р.С.: А чи буде ваша країна порушувати з Росією питання прав людини, захисту меншин і демократії?

Е.Т.: Такі питання вже стоять на порядку денному. Їх не треба викреслювати, не треба й чогось додавати. Ми працюватимемо над усіма питаннями порядку денного.
XS
SM
MD
LG