Доступність посилання

ТОП новини

Кабінет Міністрів України доручив владі Хмельниччини підготувати проведення місцевого референдуму стосовно будівництва нових блоків ХАЕС.


Валентина Одарченко Рівне, 20 червня 2006(RadioSvoboda.Ua) - Кабінет Міністрів України доручив владі Хмельниччини підготувати проведення місцевого референдуму стосовно будівництва нових блоків ХАЕС, яке може розпочатися у 2011 році за умови дотримання ряду процедур, серед яких – і дорадче опитування громадян. Що думають із цього приводу хмельниччани та їхні сусіди-рівняни?

Підписний лист проти добудови ХАЕС-РАЕС
Нічого несподіваного для себе мешканці Нетішина в дорученні Кабміну не побачили – вони переконані, що без ядерної енергетики ні в України, ні в них самих немає майбутнього. Нині чимало будівельників Нетішина чекають довгоочікуваної роботи. А от думки мешканців околиць зі Славутського Хмельницької та Острозького Рівненської області районів на рахунок добудови помітно різняться. Одні вважають, що потрібно добудовувати вже існуючі кістяки енергоблоків:

- Бо газ уже нерентабельний. Атомні станції – єдиний спосіб отримати більш-менш дешеву енергію. - Там, де газу немає – потрібно переводити на електроплити, все зробити на електроенергії. - Люди, котрі там живуть, по-перше, повинні користуватися преференціями, як щодо вартості електроенергії, так і іншими…От будуть якісь викиди, але це все можна і потрібно компенсувати. - В референдум я мало вірю.

- Але ви візьмете в ньому участь?

- Звичайно, візьму. Але вважаю, що моя думка не врахується…

- Чому?

- «Енергоатом» настільки сильна структура, що вони можуть підкупити депутатів, щоб вони проголосували «за» добудову третього енергоблоку…

Тим часом рівняни прагнуть, щоб про бажання чи небажання добудовувати Хмельницьку АЕС запитали і їх:

- Чому коли «бабахнула» Чорнобильська АЕС, забили тривогу інші країни – вони ж до 30-кілометрової зони не належать… З Рівного до Нетішина 60 кілометрів. То якщо ХАЕС в Україні, значить, вона українська …

Острог – місто у Рівненській області, розташоване за 16 кілометрів від Нетішина. АЕС. Міський голова Острога Тарас Пустовіт переконаний, що у слуханнях та референдумі острожці візьмуть найактивнішу участь:

Пустовіт: - Дуже дорого коштують енергоносії, і іншого виходу, як розвивати атомну енергетику, я не бачу. Але паралельно має йти система пільг і компенсацій для тих, хто живе у 30-кілометровій зоні. У всьому світі є система таких пільг для тих людей, які живуть у 30-кілометрових зонах. Я взагалі вважаю, як можна було нас не повідомити (про референдум – авт.). Є найбільш небезпечні ділянки – це 30-кілометрова зона. І тому я не знаю, чому вибрали (для референдуму) Хмельниччину…

Тим часом про подібні пільги міністр енергетики Іван Плачков не чув:

- Немає в світі такої практики. Тарифи для населення мають бути однакові…

Навіть при залученні до участі в місцевому референдумі рівнян його проведення у таких вузьких територіально-адміністративних рамках є некоректним з огляду на специфіку ядерного об’єкту, каже мешканець сусідньої Тернопільщини, член політради Партії зелених Олександр Смик:

- Люди, які працюють у Нетішині, годуються з цієї атомної станції. Тому місцевий референдум тут неможливий. І потрібно зрештою розкрити карти, куди іде електроенергія з українських АЕС, хто розпоряджається цими коштами після приватизації обленерго – тут є маса запитань, які ставлять проблему добудови у загальнонаціональну політичну площину. Референдум тут обов’язковий загальноукраїнський, а Кабмін прикривається мнимими референдумами. Я особисто проти такої «демократії» по-українськи…

Член наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги, декан психолого- природничого факультету Рівненського державного гуманітарного університету Дарія Лико розповіла мені про наукову конференцію у Рівному, яка ще в 2003 році визначила фактори ризику життя в зоні впливу АЕС, і продемонструвала листи із тисячами підписів,
Голова наукової ради Рівненської організації Всеукраїнської екологічної ліги Дарія Лико
зібраних на Рівненщині проти подальшої добудови Хмельницької АЕС. Вона вважає, що референдум повинен бути всеукраїнським:

- Але якщо вже Кабміном ухвалене таке рішення, то в нашій області обов’язково потрібно також ініціювати ідею референдуму, я її всіляко підтримуватиму…

Ще в 2004 році тодішній міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов стверджував, що добудова другого енергоблоку на ХАЕС та четвертого – Рівненської АЕС – стане останнім великомасштабним проектом у вітчизняній атомній енергетиці, особливо в світлі політики відмови від атомної енергетики в низці країн Євросоюзу. Однак сьогодні, в силу відомих енергетичних проблем, українська влада лобіює розвиток ядерної енергетики. Дарія Лико вважає, що це помилковий шлях, котрий не зменшує залежності від російських енергоресурсів.

У той же час українське законодавство дозволяє проігнорувати думку навіть більшості народу, висловлену під час дорадчого референдуму, якщо її подолають дві третини депутатів.
XS
SM
MD
LG