Доступність посилання

ТОП новини

Хто така Віра Іванівна


Віктор Міняйло Київ, 20 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нині у Київській області дві голови обласної державної адміністрації. Президент призначив на цю посаду Віру Ульянченко, а суд скасував його рішення про звільнення з цієї посади Євгена Жовтяка. Хто ж така Віра Ульянченко?

Коли в Україні згадують “Віру Іванівну”, то всі знають: йдеться про Віру Ульянченко і ні про кого іншого. Цей бренд належить тільки їй. Всі також впевнені: саме через Віру Іванівну пролягає (чи донедавна пролягав) шлях до кабінету Президента України.

Але все по порядку.

Якщо задати в інтернеті пошук “Віра Іванівна Ульянченко” можна з’ясувати: Народилася в 1958 році в Чернігівській області. Закінчила філологічний факультет Київського університету. Викладала українську мову в ПТУ. Потім на комсомольській і партійній роботі, а на час проголошення незалежності України інструктор ідеологічного відділу Радянського райкому Компартії Києва.

Вже в незалежній Україні Віра Ульянченко працює в секретаріаті Верховної Ради, потім керівник служби на той час першого віце-прем’єра Валентина Симоненка, а в 1993 році стає генеральним представником акціонерної судноплавної компанії “Бласко” у Києві.

Того самого “Бласко”, яке очолював Павло Кудюкін. Він вже відсидів 10 років за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. Віра Іванівна в одному з інтерв’ю зазначала, що бізнесом там не займалася, а виконувала у столиці представницькі функції.

Як би там не було, але після скандалу і арештів навколо “Бласко”, наша героїня їде до Америки, де перебувала 5 років. Сама вона стверджує, що поїхала за океан народжувати і виховувати дочку.

Після п’ятирічного перебування в екзилі Віра Іванівна повертається на історичну батьківщину, де спочатку працює начальником управління з організаційних і кадрових питань “Укрсоюзсервісу”. У 2000 році стає керівником апарату прем’єр-міністра України Віктора Ющенка. За даними сайту “Тема”, на цю посаду її привів нинішній голова секретаріату Президента Олег Рибачук.

Вона залишається зі своїм шефом і після відставки, проходить президентську компанію. А коли парламентарії з “Нашої України” масово пішли у виконавчу владу, стає народним депутатом. У сесійній залі займає крісло, де перед тим сидів сам Віктор Ющенко.

За даними Інтернету, проживає на вулиці Шовковичній, що біля секретаріату Президента. Сам бачив, як вона сідала в машину: номер “66”, державний герб і прапор.

До чинного парламенту Віра Ульянченко не потрапила, оскільки в списку “Нашої України” була лише 119. Отож президент України знайшов їй іншу роботу.

В часи творення парламентської коаліції депутати масово відмовлялися коментувати персону Віри Ульянченко, взагалі, і її призначення на нову посаду, зокрема. Навіть знавець справи “Бласко”, відомий борець з корупцією і організованою злочинністю Григорій Омельченко уникав відповіді. Кілька слів погодилася сказали лише соратниця Віри Іванівни по партії Ліля Григорович:

“Я знаю Віру Іванівну, як надзвичайно послідовну, фахову людину з боку виконавчої влади. Це я, як депутат кількох скликань, повинна відмітити. Що означає її призначення? Те, що Жовтяка знято, а Ульянченко призначено”.

Оскільки мовчать політики, за коментарем ми звернулися до журналістів. З творчістю Віри Іванівни добре знайома Галя Мойсєєва:

“У кожного політика повинна бути своя няня Ірина Радіоновна. І Віра Ульянченко – це така собі Ірина Радіоновна для Віктора Ющенка. Я не кажу, що вона розповідає йому якісь там казки. Вона просто влаштовує ті справи, які він, як президент, і як політик, не може сам собі зробити. Я думаю, що її призначення губернатором це дуже яскраво засвідчить коли почнеться перерозподіл земель в Київські області”.

Ми зв’язалися з приймальнею Віри Ульянченко. Нам пообіцяли, що пізніше вона відповість на усі запитання.
XS
SM
MD
LG