Доступність посилання

ТОП новини

Якщо парламентсько-урядову більшість не сформують і завтра, регіонали самі оберуть керівництво Верховної Ради.


Тетяна Ярмощук


Депутати Верховної Ради 5-го скликання вже п’ятий раз достроково закривають сесійне засідання. Немає парламентсько-урядової більшості, тож і немає роботи. Її відсутність мають компенсувати оптимістичні прогнози: спочатку про помаранчеву коаліцію, яка мала от-от відбутися, тепер йдеться про інші кольори. Віктор Янукович заявляє, що всі розбіжності з “Нашою Україною” знято, Партія регіонів готова до коаліції, яка буде «кольору жовто-блакитного, державного.»

Якщо ж коаліція не з’явиться завтра, то регіонали самотужки почнуть процедуру обрання керівництва Верховної Ради.

Юлія Тимошенко: Я не виключаю, що Наша Україна одночасно підпише коаліційні угоди з Партією регіонів і з нашим блоком.


А от нашоукраїнці стверджують, що з Партією регіонів їм потрібно узгодити ще цілу низку суперечностей. Керівник політради “Нашої України” Роман Безсмертний каже, що це «і проблема НАТО, проблема продовження політичної реформи, проблема силових органів, проблема адміністративної системи, проблема місцевого самоврядування.»

Що ж до коаліції з помаранчевими, то, схоже, що перемовини зайшли у глухий кут. Лідер БЮТу Юлія Тимошенко звинувачує нашоукраїнців у затягуванні переговорів через невизначеність з форматом коаліції і не виключає, що «Наша Україна одночасно і коаліційні угоди підпише з Партією регіонів і з нашим блоком.»

Олександр Мороз: Коаліція або буде демократичною за означенням, або буде у форматі Партії Регіонів і Нашої України. І те, і інше прийнятне для України.

Кінець помаранчевих переговорів констатує лідер соціалістів Олександр Мороз. За його словами, БЮТ, “Наша Україна” і СПУ вже витратили усі шанси для компромісу: « Мова не йде про помаранчевий, або якийсь інший колір коаліції. Мова йде про те, що або буде вона демократичною за означенням, або буде у форматі Партії Регіонів і “Нашої України”. І те, і інше прийнятне для України”.

Якщо ж “Наша Україна” створить коаліцію з Партією регіонів, соціалісти підуть в опозицію, принаймні, так нині обіцяє Олександр Мороз.

До граничного терміну, який українська Конституція виділяє для створення коаліції лишилося три дні.
XS
SM
MD
LG