Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційний колапс.


Тетяна Ярмощук Київ, 20 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Коаліцію не створено; засідання Верховної Ради достроково закрито; Партія регіонів висуває ультиматум: якщо парламентсько-урядову більшість не сформують і завтра, регіонали самі оберуть керівництво Верховної Ради. Так виглядав сьогоднішній політдень в Україні.

Вп’яте депутати Верховної Ради п’ятого скликання закривають сесійне засідання достроково. Так ні до чого і не домовившись. Немає парламентсько-урядової більшості, тож і немає роботи. Її відсутність мають компенсувати оптимістичні прогнози: спочатку вони стосувалися помаранчевої коаліції, яка мала от-от відбутися, тепер йдеться про інші кольори. Віктор Янукович заявляє, що всі розбіжності з “Нашою Україною” знято, Партія регіонів готова
КОЛАПС, -у, ч. 1. мед. Раптове зниження кров''яного тиску й різкий занепад серцевої діяльності, що супроводжується загальною слабістю або втратою свідомості й загрожує життю. // перен. ** Гіпоксичний колапс – колапс, що виникає в умовах пониженого вмісту кисню в повітрі. Інфекційний колапс – колапс, причиною якого є інтоксикація ендо- і екзотоксинами мікроорганізмів. Колапс мозку – колапс, який виникає внаслідок зменшення кількості цереброспінальної рідини в шлуночках головного мозку. 2. фіз. Катастрофічно швидке стискання масивного тіла (зірки) під дією сил тяжіння.
підписувати коаліційну угоду хоч зараз:

“Кольору коаліція буде жовто-блакитного, державного. Ми вже підійшли до межі, коли вже, як кажуть, консультації треба закінчувати і приймати остаточне рішення”.

Якщо ж коаліція не з’явиться вже завтра, попереджають регіонали, то вони самотужки почнуть процедуру обрання керівництва Верховної Ради.

А от нашоукраїнці стверджують, що з Партією регіонів їм потрібно узгодити ще цілу низку суперечностей. Керівник політради “Нашої України” Роман Безсмертний:

“Дискутується цілий ряд проблем - це і проблема НАТО, проблема продовження політичної реформи, проблема силових органів, проблема адміністративної системи, проблема місцевого самоврядування. Цілий ряд проблем, на які немає відповіді. Скажімо так: "ми пробіглися по верху, ніби-то знайшли компроміси, коли починаєш заглиблюватися - відповіді немає”.

Що ж до коаліції з помаранчевими, то, схоже, що перемовини зайшли у глухий кут. У затягуванні переговорів через невизначеність з форматом коаліції, лідерка БЮТу Юлія Тимошенко звинувачує нашоукраїнців:

“Можу сказати, що так, як розгортаються події, то я не виключаю такої ситуації, коли “Наша Україна” одночасно і коаліційні угоди підпише з Партією регіонів і з нашим блоком”.

Завершення помаранчевих переговорів констатує лідер соціалістів Олександр Мороз. За його словами, БЮТ, “Наша Україна” і СПУ вже витратили усі шанси для компромісу:

“Я думаю, що коаліція буде нормального кольору. І мова не йде про помаранчевий, або якийсь інший колір. Мова йде про те, що або буде вона демократичною за означенням, або буде у форматі Партії Регіонів і “Нашої України”. І те, і інше прийнятне для України”.

Якщо ж “Наша Україна” створить коаліцію з Партією регіонів, соціалісти підуть в опозицію, принаймні, так нині обіцяє Олександр Мороз. Регіонали та нашоукраїнці заявляли, що парламентсько-урядова більшість може з’явитися вже завтра, однак експерти вважають, що коаліційні перемовини затягнуться до наступного тижня. Вадим Карасьов:

“Тоді, коли ввійде в дію норма про можливий розпуск парламенту з боку президента. Але президент не розпускатиме парламент, а буде ситуація “ні війни, ні миру”. Тобто, без коаліції, а зі старим урядом”.

До граничного терміну, який українська Конституція виділяє для створення коаліції лишилося три дні.
XS
SM
MD
LG