Доступність посилання

ТОП новини

Європа та Америка разом боротимуться проти інтелектуального піратства в третіх країнах.


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський союз та США починають спільну програму боротьби з інтелектуальним піратством. Про це було оголошено у вівторок, а в середу програму мають схвалити на саміті ЄС-США у Відні. Піратські диски, китайський одяг з написом «Гуччі» та підробний французький коньяк – з цими та іншими проявами піратства європейці й американці відтепер боротимуться разом.

Брюссель та Вашингтон планують спільні операції митників. Європейські та американські дипломати збиратимуть у третіх країнах дані про підробні сумочки чи напої. Інформацію про фальшиві товари Європа та Америка розраховують отримувати також від промисловців з інших країн. Росія і Китай стануть головними державами, де Європа і США боротимуться з інтелектуальним піратством. Однак інші країни, включаючи Україну, можуть потрапити в зону уваги європейців і американців. Говорить один із речників Єврокомісії Грегор Кройцхубер:

«Це величезна проблема для розвинутих країн, особливо для країн чи блоків на кшталт ЄС та США, які будують стратегію економічного зростання на інноваціях та винаходах, щоб зробити нові продукти. А потім ці продукти безсоромно перевидають в інших частинах світу».

Доволі важко порахувати, скільки всього існує в світі підробних парфумів чи електричних приладів. Однак відомо, що на кордонах Євросоюзу 2004 року було вилучено фальшивих товарів на суму понад 100 мільйонів євро, а це в десять разів більше, ніж 1998 року. Фантазія виробників підробок виявилася майже безмежною: якщо спочатку це були тільки предмети розкоші, то нині підробляють також харчові продукти, напої, іграшки, запасні частини для авто тощо. Інколи фальшиві товари становлять загрозу для здоров»я та життя людини. Говорить один із прес-секретарів Єврокомісії Кройцхубер:

«Продаж, наприклад, фальшивих ліків став головною проблемою, тому що це зачіпає не тільки права компаній на інтелектуальну власність, але це також створює великий ризик для споживачів, які купують і приймають такі ліки. Також наведу один дуже вражаючий приклад. Ви можете пам»ятати, що ретельне дослідження катастрофи Конкорду показало: аварію мала спричинити підробна частина, яка впала з іншого літака. Тож навіть у цій галузі є небезпечні піратські продукти».

У середу програму боротьби з інтелектуальним піратством мають схвалити на віденському саміті ЄС-США, на якому головним гостем буде американський президент Джордж Буш. На переконання Брюсселя і Вашингтона, інші країни повинні активно включитися в боротьбу з інтелектуальним піратством, адже тіньова економіка, окрім іншого, підриває довіру інвесторів.
XS
SM
MD
LG