Доступність посилання

ТОП новини

Буш хоче закрити в’язницю в Гуантанамо.


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський союз та США співпрацюватимуть у галузі енергетики та разом боротимуться з інтелектуальним піратством у третіх країнах. Про це було домовлено на саміті ЄС-США, що відбувся сьогодні у Відні. На цій зустрічі європейські лідери та американський президент Джордж Буш закликали Іран і Північну Корею відмовитися від ядерних та військових амбіцій. Лідер США погодився з критикою європейців щодо утримання військовополонених у Гуантанамо і заявив, що хотів би закрити цю в’язницю.

Європа та США віднині разом працюватимуть над тим, щоб поставки нафти й газу були надійними і безперебійними. Побоювання з цього приводу у Європі дедалі більше зросло після січневих проблем з газовими поставками з Росії до України та інших європейських держав. Говорить глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу:

«Ми розпочинаємо стратегічну співпрацю щодо енергетики, щоб сприяти енергобезпеці як для країн-виробників і споживачів, так і для транзитних країн. Я думаю, що це дуже важлива стратегічна співпраця з енергетики між Сполученими Штатами і Європою».

Серед інших конкретних результатів віденської зустрічі він назвав початок програми, яка має зменшити інтелектуальне піратство в третіх країнах. Підробні диски та ліки, одяг із фальшивими етикетками відомих фірм та несправжній французький коньяк – все це віднині має стати предметом ще більшої уваги європейців та американців. Головними країнами інтелектуального піратства названо Росію та Китай. Але і в інших державах, включно з Україною, Євросоюз та США мають боротися з підробками: проводити спільні операції митників, збирати інформацію про фальшивки тощо.

Судячи з усього, у Відні не вдалося домовитися про скасування американських віз для громадян нових країн Євросоюзу. Глава Єврокомісії Баррозу сказав, що на цю тему учасники саміту говорили, але про жодні результати він не повідомив. Стурбований тероризмом і нелегальною міграцією, Вашингтон зберігає візовий режим для Греції та всіх нових країн ЄС, за винятком Словенії. США вважають, що ці країни не задовольняють усіх вимог для скасування віз, Брюссель наполягає на безвізовому режимі для всіх громадян Євросоюзу. Поки тривають суперечки, Єврокомісія хотіла б, щоб чехи, поляки та інші отримували безплатні візи або щоб процес видачі віз був полегшеним.

В австрійській столиці президент Буш та його європейські колеги приділили багато уваги міжнародним питанням. Американський лідер поділяє тривоги європейців щодо порушення прав людини в тюрмі Гуантанамо і заявив, що хотів би закрити цю в»язницю. За його словами, 200 затриманих уже відправлені додому, нині в тюрмі утримується 460 осіб переважно з Саудівської Аравії, Ємену та Афганістану.

«Декого з них треба судити в американських судах. Вони холоднокровні вбивці. Вони когось уб»ють, якщо їх випустити на вулицю»,- вважає президент США.

Буш також звинуватив Іран у затягуванні відповіді на пропозицію Заходу припинити збагачення урану. Завдяки цьому процесу Тегеран може отримати матеріал для ядерної бомби. Американський президент також заявив, що Північна Корея й надалі перебуватиме в міжнародній ізоляції, якщо проводитиме ракетні випробування.
XS
SM
MD
LG