Доступність посилання

ТОП новини

На сході протестують охочіше.


Тетяна Ярмощук Київ, 21 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у всіх регіонах України, окрім Києва відбулися акції протесту проти підвищення для населення цін на газ та житлово-комунальні послуги. Протести організувала Федерація профспілок України. До мітингів приєднувалися і політичні сили.

У Федерації профспілок обіцяли, що сьогодні на площі обласних центрів вийдуть близько 200 тисяч протестувальників. Однак, мітинги вийшли не такими масштабними і дещо полярними. Акції протесту у східних регіонах були чисельнішими, ніж у західних.

Приміром, на головну площу Львова, де був запланований п’ятитисячний мітинг, протестувати проти підвищення тарифів вийшли близько тисячі львів’ян.

“Якби уряд хоча б трошки поважав свій народ, він би, принаймні не підвищував вдвічі ціни на газ з 1 липня”. Заявив на мітингу голова профспілки працівників радіоелектронної промисловості Львова Ігор Литвин.

До акції протесту львівських профспілківців приєдналися і комуністи. Щоправда об’єднання профспілок Львівщини відхрещується від будь-яких політичних партій.

Натомість акція протесту у Донецьку, де за підрахунками організаторів взяли участь десять тисяч людей, злилася з гаслами Партії регіонів. Депутат Донецької облради регіонал Ігор Чічасов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив:

“Якщо Партія регіонів йшла на вибори з гаслом благополуччя для всіх, то сьогодні уряд Єханурова запропонував нам програму зубожіння для всіх. Тим більше, що Донецька обласна рада зверталася до Кабінету Міністрів з вимогою не підвищувати ціни на газ та електроенергію без запобіжних заходів підвищення тарифів”.

Чергову акцію протесту Федерація профспілок планує провести у Києві у наступний вівторок. Перший заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий:

“Мета акції заставити уряд розробити комплекс заходів направлений на попередження зниження рівня життя громадян під час запровадження нових цін та тарифів. Уряд порушив домовленості за генеральною угодою щодо узгодження з профспілками рівня підвищення цін і пакету компенсаційних заходів соціального захисту. Є звернення національної ради до Президента України, щоб він терміново доручив уряду розробити такий комплекс заходів і внести на обговорення з профспілками”.

30 березня Національна комісія регулювання енергетики ухвалила рішення підвищити для населення з 1 травня тарифи на газ та електроенергетику на 25%. А 8 червня НКРЕ розпорядилася підвищити ці тарифи з 1 липня ще на 85%.
XS
SM
MD
LG