Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі створена Координаційна рада захисту української державності.


Петро Каландирець Одеса, 22 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Її установча конференція проведена у обласній організації Спілки письменників України.

До координаційної Ради увійшли партії та громадські організації патріотичного та національно-демократичного спрямування. В роботі щойно створеної ради взяли участь уповноважені особи від одеських обласних організацій Народного Руху України, партії «Реформи і порядок», Української Народної Партії, Конгресу Українських Націоналістів, Християнсько-Демократичного Союзу, «Просвіти», низки козачих та громадських організацій. Роз’єднаність саме цих політичних сил на виборах 2006 року, на думку учасників засідання в Одесі, призвела до того, що вони не потрапили до парламенту і місцевих Рад. Вирішили діяти разом, з метою не допустити «біло-блакитного» реваншу, захисту української мови.

Голова виконкому Одеської обласної організації ПРП Вадим Поліщук повідомив, що члени новоствореної Координаційної Ради захисту української державності висловили занепокоєння і з приводу планів відновлення в Одесі пам’ятника російській імператриці Катерині Другій. Про таку перспективу на брифінгу у мерії Одеси оголосив заступник міського голови Михайло Кучук.

Вадим Поліщук вважає, що відповідь на запитання, чи буде працездатною новостворена Рада, дасть лише час.

Вадим Поліщук: „Кажуть, що демократи об’єднуються за 10 хвилин до страти. Може, ці 10 хвилин якраз і настали. Може, саме нині прийшов час об’єднати зусилля. Якщо далі триватиме нинішній розбрат серед національно-демократичних сил, їх спіткає сумна доля. Вже наші виборці поєднані серед партій, які насправді не є національно-демократичними”.

Лідер обласної організації Братства ветеранів ОУН УПА в Одесі Михайло Перегінчук вважає, що члени новоствореної Координаційної Ради мають визначити власне бачення подолання не лише мовної проблеми, але запропонувати свій шлях виведення країни і регіону з економічної, соціальної криз.

Михайло Перегінчук: „Координаційні ради творяться за застарілими принципами. Українці падають на ті самі граблі, на які падали весь час. Ми чомусь звужуємо питання лише до мови, але пробачте, хіба Україну турбує лише мовне питання? Ми віддаємо соціальні проблеми у руки Партії регіонів та так званій „Народній опозиції”. Це є велика помилка. Українцям звичайно необхідна мова, але вони повинні до мови щось і поїсти мати. Мають бути вирішенні питання забезпечення енергоресурсами, стабілізації цін. Це все б’є по українцях”.

Першою спільною акцією буде проведення членами Координаційної Ради захисту української державності пікетування приміщення Одеської обласної Ради, яке заплановане на 23 червня, 9 годину ранку. Акція відбудеться під гаслом захисту української мови в Одеському регіоні.
XS
SM
MD
LG