Доступність посилання

ТОП новини

Про статус російської мови будуть говорити у Одеській облраді.


Петро Каландирець /images/photo/Odesa_mova_1.jpg На пікеті ледве не дійшло до бійки © RadioSvoboda.Ua Одеса, 23 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Плани Одеської обласної Ради надати статус регіональної російській мові стали підставою для оприлюднення заяв місцевих осередків товариства „Просвіта”, Конгресу української інтелігенції, Національної Спілки письменників України та створення Координаційної Ради політичних партій на захист демократії. Представники саме згаданої Координаційної Ради провела 23 червня пікет біля приміщення Одеської обласної Ради і вимагали не розглядати на сесії питання щодо статусу російської мови в регіоні. Під час пікету ледве не дійшло до бійки з невеликою групою активістів блоку Народної опозиції Натальї Вітренко.

Кровопролиття вдалося уникнути лише завдяки вчасному втручанню правоохоронних органів, але образи на адресу обох політичних таборів рівною мірою тривали до завершення акції протесту.

Серед учасників пікету на захист української мови була і громадська активістка Ганна Михайленко. За її словами:

„Ми дуже обурені поведінкою Голови обласної Ради Миколи Скорика, українця, мати якого народилася у Кіровоградській області, який жодного слова не сказав українською. Ми вважаємо, що „п’ята колона” не пройде. Українці стануть на захист рідної мови і незалежності”.

Учасники пікету обіцяли, у разі ігнорування їхніх вимог, вдатися до безстрокових пікетів, голодувань.
Захисниця російської мови
© RadioSvoboda.Ua
Тим часом, у сесійному залі обласної Ради депутати проголосували за розгляд, під час другої частини пленарного засідання 5 липня, мовних питань та проекту рішення про звернення до Верховної Ради стосовно вступу України до НАТО. Щоправда, формулювання обох питань звучать зовсім не так як цього бажали депутати від фракції „Народна опозиція”.

Пікет на захист української мови в Одеській області
Фракція Соцпартії пообіцяла, що винесе на розгляд депутатів власний проект рішення щодо статусу російської мови, у якому вирішити це питання пропонує саме Верховній Раді України, яка і має на це компетенцію.

Керівник фракції „Народна ініціатива”, екс-Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький заявив, що його фракція не сприймає формулювання винесеного на розгляд депутатів питання „Про статус російської мови в Одеській області”. Він вважає, що депутати мають право розглянути лише питання про реалізацію конституційних норм і положень Законів України, Хартії регіональних мов на території Одеської області. Сергій Гриневецький вважає, що чимало політиків не розуміють завдань Хартії регіональних мов:

„Наша фракція наполягала б на іншому формулюванні щоби захистити мови які виписані у Хартії. Це гагаузька, болгарська, молдовська, польська, німецька. А статус російської мови визначений в Конституції у статті 10-й і він захищений”.
Блок Вітренко в Одесі і проти НАТО.
© RadioSvoboda.Ua


Пікет на захист української мови в Одеській області
Представники Координаційної Ради політичних партій на захист демократії пообіцяли провести пікет, на захист української мови, ще і 5 липня. Саме цього дня стане відомо який із запропонованих на розгляд проектів рішень підтримають депутати Одеської обласної Ради.

Проект рішення про статус російської мови Блок Вітренко планує винести і на розгляд сесії міської Ради 27 червня. І це навіть за умови що міськрада ще на початку 90-х років оголошувала російську мову „Офіційною”, а за часів правління в Одесі екс-мера Руслана Боделана на сесії підтримали рішення навіть про „тримовність” – рівний статус, на території Одеси, української, російської та однієї з іноземних...
XS
SM
MD
LG