Доступність посилання

ТОП новини

Польща стала одним із найкращих у світі місць для інвестицій.


Єва Поштар Варшава, 23 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польща посідає п''яте місце у світі як країна з найбільш сприятливим кліматом для інвестицій, поступаючись лише США, КНР, Німеччині та Індії. Такого висновку доходить престижна міжнародна консалтингова фірма Ernst &Young у своєму звіті, базованому на висновках міжнародних інвесторів. Завдяки закордонним інвестиціям, минулого року в Польщі були додатково створені 38 тисяч робочих місць, що виводить її у цьому плані на перше місце в Європi. Що вплинуло на таку схвальну оцінку Польщі в світі бізнесу ?

Тільки у першому кварталі цього року світові фірми інвестували в Польщу понад 3 мільярди доларів. Минулого року ця цифра становила 7 мільярдів. Адам Жолновський, голова Державного агентства інформації та закордонних інвестицій, після оприлюднення у Варшаві звіту консалтингової фірми Ernst & Young, не приховуючи оптимізму, сказав: “Цього року ми перевершимо планований на 10 мільярдів доларів рівень закордонних інвестицій”.

Прокоментувати звіт ми попросили Барбару Гурську із варшавського бюро Ernst & Young .

- Безсумнівно, Польща - одне з найкращих місць на світі для інвестування. У рапорті, в якому говориться про привабливість Європи для інвестицій, Польща впродовж двох років посідає дуже високу позицію в рейтингах. Слід сказати, що в цьому звіті також інші країни Центральної Європи мають високі позиції.

Світових інвесторів до Польщі та інших країн Східної Європи приваблює низька вартість праці, а також спроможність створювати нові робочі місця. Слід наголосити, що чимраз більшу роль відіграє у Польщі місцева влада, яка, надаючи всілякі пільги, зменшуючи податки, або звільняючи від них, приваблює до себе інвесторів. Барбара Гурська продовжує:

- У цьому аспекті економічного зростання надалі перед ведуть великі міста. Але малі місцевості також не залишаються позаду, часом створюючи конкуренцію більшим.

На думку представників міжнародної фірми Ernst & Young, великою користю для Польщі був вступ до Євросоюзу. Про це свідчить баланс у польській економіці впродовж останніх двох років.

Загрозою для сприятливого інвестиційного клімату є прояви корупції в польській адміністрації, а також відсталість науково-дослідних закладів у Польщі, вважають автори звіту, який, на їхню думку, водночас є промовистим сигналом для світових інвесторів про певні територіальні пріоритети Польщі для інвестицій в її економіку.
XS
SM
MD
LG