Доступність посилання

ТОП новини

Італія напередодні референдуму про конституційну реформу.


Наталка Кудрик Київ, 23 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - П’ятниця – це останній день агітаційної кампанії в Італії напередодні референдуму про конституційну реформу. Голосування відбудеться в неділю і понеділок. Після квітневих парламентських виборів країна знову перед вибором. „Так” чи „ні” оновленій конституції, яку жваво відстоює права опозиція Сильвіо Берлусконі і категорично заперечує чинний лівий уряд із прем”єром Романо Проді?

Усі „за” і „проти” на сторінках італійської преси , яку в п’ятницю в Римі переглянула Наталка Кудрик.

Тема майбутнього конституційного референдуму на шпальтах часописів поступається місцевим футбольним скандалам та вдалим виступам збірної Італії на футбольному чемпіонаті у Німеччині.

„Чому люди повинні йти на виборчі дільницi і голосувати „за” у 40 градусну спеку?” - запитує журналіст видання „Il Gazzetino” представника правої опозиції Джанфранко Фіні. Лідер партії „Національний альянс” переконаний, що на карту поставлене майбутнє країни. Реформа Основного закону, за його словами, поліпшить роботу фінансових інститутів, зміцнить позиції уряду і прем”єра , а найголовніше - надасть більше повноважень регіонам, що допоможе уникнути численних конфліктів між центральною і місцевою владою.

Ідею федералізму і більшої автономії на місцях не схвалює П”єро Фассіно, один з провідників правлячої лівої коаліції. На сторінках тижневика „Panorama” він пояснює, що нині у сфері медичного обслуговування усі громадяни мають рівні права і отримують однакові послуги. Після реформи, що ж тоді буде: 20 різних систем медобслуговування , різні права , різні послуги... Це стосується і освіти, і фінансів, і агропромислового комплексу.

„Пропаганда, чистої води пропаганда,” – відповідає на такі закиди опонентів Джанфранко Фіні у виданні „Il Gazzetino”. Місцева влада опікується освітою, здоров”ям мешканців, але фундаментальні права громадян є єдиними і непорушними на території всієї країни. Якщо північ Італії (а це, зазначу, промислово розвиненіша частина країни) голосуватиме на референдумі , то оновлена конституція буде ухвалена, переконаний лідер „Національного альянсу”.

„Giornale di Sicilia” подає аргументи „за” і „проти” двох політологів. Фахівець з конституційних питань , Августо Барбера давно виступає проти реформи, яку минулого року запропонував колишній уряд Берлусконі. Він вважає, що реформа необхідна, але нинішні пропозиції помилкові. По-перше, внаслідок змін буде зруйнована злагоджена робота двох палат парламенту, по-друге задекларовані ідеї про зміцнення ролі прем”єра насправді послаблять його позиції. На думку політолога, глава уряду буде заручником партій-членів коаліції, які підтримують його у парламенті.

Серджіо Романо, один з небагатьох італійських експертів, який виступив на захист реформи, пише „Giornale di Sicilia”. Він каже, що нині унікальна можливість підрихтувати Основний закон країни, який трохи застарів і не відповідає новим вимогам часу. Поза тим, якщо рішення референдуму буде позитивним, лівий уряд Проді буде змушений проводити радикальніші реформи, розпочавши діалог з опозицією.
XS
SM
MD
LG