Доступність посилання

ТОП новини

Презентація Одеської області в Латвії розпочалась з культурної проекту – виставки сучасної української художниці Оксани Мась.


Людмила Пилип Рига, 23 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Проект презентації 25 регіонів України започаткований у Латвії. Першою ознайомить мешканців країни зі своїми економічними та культурними можливостями Одеська область. А виставка художниці Оксани Мась, організована почесним консульством Латвії в Україні, стала заходом, який сприяє зростанню зацікавленості латвійців в ознайомленні з сучасною Одесою.

У рамках культурного проекту „Україна-Латвія” в Ризі відкрилась виставка сучасної української художниці Оксани Мась. Вона стала першим культурним етапом презентації Одеської області в Латвії. Окрім Одеси, передбачене ознайомлення латвійців з сучасними можливостями усіх регіонів України. Про цей проект повідомив Посол України в Латвії Рауль Чілачава.

„Існує такий великий, могутній план презентації усієї України в Латвії, тобто двадцять п’ять її областей по черзі будуть презентовані, щоб найкраще латвійська сторона пізнала країну, її потенціал, не тільки творчий, але й промисловий, сільськогосподарський, духовний у цілому".

Почесний консул Латвії в Одесі Олена Алексєєва, за сприяння якої організована виставка Оксани Мась в Ризі, вважає, що культурні відносини передують політиці. Тому поряд з масштабним проектом презентації потенціалу Одеської області вона значну увагу приділяє культурному проекту „Україна - Латвія”. За словами Олени Алексєєвої, сьогоднішня виставка, а також інші, заплановані в Латвії виставки такого плану, мають на меті поширити знання латвійців не лише про південні регіони України, а про всю Україну, сприяти налагодженню в майбутньому більш тісних латвійсько-українських відносин у всіх сферах.

„Проект запланований на рік. За цей рік ми хочемо показати наших талановитих людей і не тільки з Одеси – Півдня України, Миколаєва, Херсона, а загалом із України. І ми будемо показувати талановитих латвійців. Передбачається взаємообмін”.

Художниця Оксана Мась відома не лише в Україні. Виставки її картин відбулися в Росії, Чехії, Франції. Німеччини, Бельгії, Італії. Маючи південноукраїнську школу живопису, художниця працює в унікальній авторській манері, поєднуючи олію, олівець, інсталяцію. Її Ризька виставка називається „Точка збірки”. Чому така назва? Оксана Мась відповідає:

„У психології точка збірки – це як би хрест, по вертикалі – воля, по горизонталі – розум. Середина – це точка збірки. Якщо дивитися безпосередньо, то сьогодні в Ризі точка збірки нас усіх, ми тут зібралися. Сьогодні, як би в один момент, я зібрала своїм проектом, своєю виставкою – це моя точка збірки. У кожного точка збірки своя.”

Оглядачі виставки були одностайні в думці, що точкою збірки Риги та Одеси є культура.
XS
SM
MD
LG