Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄврАзЕс у Мінську.


В.Калиновський

У Мінську в п’ятницю відбулося одразу два саміти пострадянських міждержавних угруповань: Євразійського економічного союзу та Договору про колективну безпеку в рамках СНД. В обох організаціях Україна участі не бере.

В рамках організації ЄврАзЕС запропоновано амбіційний проект створення єдиного митно-транспортного коридору між Китаєм та Європою.

В рамках ЕврАзЕС Білорусь, Росія та центрально-азійські країни, серед іншого, обговорювали стратегію свого приєднання до Світової організації торгівлі, що є актуальним для всіх, за винятком Киргизії, яка вже є членом СОТу. Президент Білорусі Аляксандар Лукашенка наполягає на тому, щоб усі держави увійшли у СОТ одночасно. Але, як визнав у п’ятницю президент Білорусі, згоди тут нема, кожна країна відстоює перш за все свої інтереси. У підсумковому документі саміту лідери країн ЄврАзЕСу оголосили лише про готовність “гарантувати інтереси один одного в процесі вступу до СОТу”. Раніше Аляксандр Лукашенка робив таку ж пропозицію – про одночасний вступ до СОТу і Україні, але тепер ця пропозиція не актуальна, оскільки Україна рушила далеко вперед.

Очевидно, що офіційний Мінськ побоюється, що серед усіх пострадянських держав Білорусь одна залишиться поза Світовою організацією торгівлі, і це стане серйозним випробуванням для нереформованої білоруської економіки.

Не має очевидного прогресу і досить стара пропозиція щодо формування в рамках країн ЕврАзЕЗ Митного союзу. Президенти знов відклали створення єдиного митного простору – цього разу на 2007 рік.

Президент Путін сьогодні казав про приорітети Росії в організації ЄврАзЕС:

«В першу чергу мова йде про створення єдиної митної території з її єдиним порядком урегулювання зовнішньоторговельної діяльності в межах формування єдиного економічного простору співдружності. Наголошую: митному союзу ми надаємо першочергове значення і націлені на якнайшвидше завершення процесу його формування».

Є можливі проекти, яки можуть об’єднати всі держави Євразійського економічного союзу, про них зокрема казав генеральний секретар цього об’єднання Григорій Рапота, зокрема про проект створення транспортно-митного каналу між Європою та Китаєм від білоруського міста Бреста до китайського Урумчі. Але поки що це лише на папері, як, до речі, багато що в інших інтеграційних проектах на пострадянському просторі.

А ось на думку колишнього керівника білоруської держави Станіслава Шушкевича, в цих об’єднаннях -ЄврАзЕС та в Договорі про колективну безпеку - головні не якісь практичні питання, а політична мета Росії об’єднати довкола себе колишніх сателітів - в піку Організації країн демократичного вибору та ГУАМ.
XS
SM
MD
LG