Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні - Міжнародний день підтримки жертв тортур


Напередодні Генеральний секретар ООН Кофі Аннан назвав цю подію днем вшанування людей, які “пережили те, чого неможливо уявити”

Напередодні Генеральний секретар ООН Кофі Аннан назвав цю подію днем вшанування людей, які “пережили те, чого неможливо уявити”.

Водночас, на думку правозахисників, порушити заборону на тортури може війна з тероризмом.

Конвенцію ООН проти тортур ратифікувала 141 країна світу. Але останнім часом правозахисникам стає важче вимагати дотримання цієї конвенції. Верховний уповноважений ООН із прав людини Луїза Арбур нагадала про обов’язок держав справедливо розглядати справи підозрюваних у тероризмі. Звинувачення у зловживаннях у перебігу боротьби з тероризмом не раз висловлювали на адресу багатьох країн. Зокрема Росії, через поведінку її “силовиків” у Чечні.

Більше уваги привертають Сполучені Штати Америки. Зокрема через звинувачення, що США мають таємні в’язниці для підозрюваних у тероризмі, де легше безконтрольно вдатися до тортур. Верховний уповноважений ООН із прав людини застерігає, що зневага до закону чи намагання влаштувати безпідставні винятки з нього підірве легітимність самих дій цих урядів.
XS
SM
MD
LG