Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за крісло голови парламенту в лавах нашоукраїнців.


Тетяна Ярмощук Київ 26 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Де-юре коаліція демократичних сил існує чотири дні. Однак урядові та парламентські портфелі ще не поділені. Планувалося, що до вівторка коаліція узгодить весь керівний склад уряду та парламенту, і зробить відповідне подання Президенту. Однак, схоже, що у цей термін кадрові питання членам коаліції узгодити не вдасться.

З початку формування більшості найсуперечливішим питанням для коаліціянтів була посада прем’єр-міністра. А точніше – постать Юлії Тимошенко. Коли ж це питання узгодили, каменем спотикання стала посада голови Верховної Ради, на яку претендував лідер соціалістів Олександр Мороз. І це питання узгодили.
...партія “Наша Україна” визначилася, що спікером має бути Петро Порошенко. А от блок “Наша Україна” ще не визначився...


Спікерське крісло віддали “Нашій Україні”. Тоді боротьба за крісло голови парламенту розпочалася уже в лавах нашоукраїнців. Микола Катеринчук каже, що партія “Наша Україна” визначилася, це має бути Петро Порошенко. А от блок “Наша Україна” ще не визначився, там говорять і про Анатолія Кінаха і про Володимира Стретовича.
Граючи на можливих суперечностях між головою парламенту і прем’єром, Президент зможе залишатися найвпливовішою політичною фігурою


Експерти наполягають: з самого початку суперечності між “Нашою Україною”, БЮТом та СПУ виникали не через програмні розбіжності, а лише через посади. Політолог Сергій Таран вважає, що для “Нашої України” та особисто для Президента Віктора Ющенка посада голови Верховної Ради відіграє ключову рольоскільки маючи на цій посаді свою людину, у “Нашої України” з’являється можливість створити новий трикутник влади, в центрі якого буде не “Наша Україна” і не БЮТ, а особисто Президент. Граючи на можливих суперечностях між головою парламенту і прем’єром, Президент зможе залишатися найвпливовішою політичною фігурою, переконаний Таран.

Чергове засідання Верховної Ради відбудеться 27-го червня. Однак ніяких кадрових питань не обговорюватимуть. За словами Юлії Тимошенко, парламентарі розглянуть питання парламентських комітетів, після чого оголосять перерву до четверга. Тоді, каже пані Тимошенко, і розглядатимуть питання щодо спікера та прем’єра.

Щоб визначитися з усіма кадровими питаннями, українська Конституція виділяє народним депутатам 30 днів з моменту оголошення про створення коаліції.
XS
SM
MD
LG