Доступність посилання

ТОП новини

Смажені жаб’ячі лапки – делікатес гурманів Закарпаття.


Ольга Найчук Мешканці закарпатського села Тур’я Ремета полюбляють їсти французькі делікатеси. Смажені жаб’ячі лапки для них стали звичною стравою. Смакувати цим м’ясом тутешніх селян навчили предки-французи, котрі після поразки Наполеона під Ватерлоо, відбували заслання на Закарпатті. Зазвичай, сезон полювання на земноводних починається ранньою весною і триває, як кажуть тур’яреметчани, допоки не вдарить перший грім.

Кілограм очищеного жаб’ячого м’яса коштує понад 60 гривень.


Особливих труднощів під час лову жаб не виникає: вони загальмовано рухаються, тому їх легко можна упіймати на місцевому ставку чи в болоті. Період полювання на їстівних жаб триває кілька тижнів. Ці жаби... (яких люблять їсти тур’яреметчани, звісно) виходять із землі ранньою весною і як раз поки нема гроз, розмножуються на водоймах, яйцекладку роблять, а потім зникають. у подальший сезон їх м’ясо стає гірким на смак, каже мешканець Тур’ї Ремети Іван Бондар.

Мирону Ролі – 23 роки, він працює в одному з місцевих ресторанів. Порція страви із жаб обходиться відвідувачам від 14 до 30 гривень. За словами Мирона, тур’яреметчани навесні мають можливість підзаробити. Кілограм очищеного жаб’ячого м‘яса коштує понад 60 гривень. Для одних – це бізнес, вони можуть продати у ресторани, а для інших – можливість скуштувати делікатесну страв раз на рік, заради цікавості, каже Мирон.

У селі Тур‘я Ремета нема жодного мешканця, який би хоч раз не скуштував французький делікатес місцевого приготвування. Жаб’яче філе обсмажують, як правило, у панірованих сухарях чи яйцях, а ще можна з жаб варити бульйон.

Тур’яреметчани кажуть, що охоче поділяться рецептом із зацікавленими гурманами.
XS
SM
MD
LG