Доступність посилання

ТОП новини

Саміт НАТО, який пройде восени цього року в Ризі, є свідченням політичних успіхів Латвії - вважають експерти.


Людмила Пилип Рига, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Восени цього року в Ризі відбудеться саміт лідерів країн-членів Північноатлантичного альянсу. Латвія - перша з пострадянських країн, яка прийматиме у себе лідерів НАТО. Латвійці різних національностей підтримують членство своєї країни в НАТО, при чому з часом рівень їхньої підтримки продовжує зростати.

28-29 листопада цього року в Ризі відбудеться саміт НАТО. Після двох з половиною років членства в Альянсі, Латвія удостоїлась честі приймати у себе лідерів країн-членів НАТО. На думку експертів, це висока оцінка демократичних процесів, що відбуваються в латвійському суспільстві. Керівництво Латвії вважає, що проведення саміту в Ризі є свідченням політичної зрілості країни.

Президент Латвії В.Віке-Фрейберга: „Проведення саміту означає, що Латвія як повноправний член Альянсу змогла виконати усі вимоги та зобов’язання, що витікають з членства в НАТО. Те, що Латвія змогла запропонувати готовність прийняти саміт, підтверджує політичну зрілість країни”.

Чому ж саме Латвія була обрана країною, яка прийматиме у себе представників країн-членів НАТО? Латвійський політолог Жакета Озолиня називає наступні причини:

„З одного боку – це успішна діяльність Латвії, оскільки, якщо подивитися на історію останніх 15 років, то все, що стосується зовнішньої політики та політики безпеки, проводилось успішно. В другу чергу – це досягнення президента, бо її авторитет у світі є достатньо високим. В третю – це визнання того, що Латвія, як одна з колишніх радянських республік, стала стабільною на міжнародній арені. Також символічним є те, що саміт відбувається в одній з країн пострадянського простору, це як позитивний сигнал тим демократичним країнам, які хочуть набути повноправного членства в Альянсі”.

Латвія стала повноправним членом НАТО весною 2004 року і з кожним роком спостерігається тенденція зростання підтримки в суспільстві членства країни в Альянсі. Результати опитування, проведеного соціологічною фірмою з дослідження громадської думки Latvijas fakti свідчать, що сьогодні 77,7 % населення Латвії схвалюють членство країни в Альянсі. За останній рік громадська підтримка членства Латвії в НАТО зросла на 3,7%. Частіш за все мешканці країни свою підтримку обумовлюють тим, що членство Латвії в НАТО збільшує безпеку країни та її мешканців, сприяє піднесенню міжнародного престижу та впливу країни у світі. Також одним з важливих аспектів називається те, що після вступу Латвії до НАТО у країни стало більш можливостей для врегулювання відносин з Росією.

На початку шляху інтеграції Латвії до НАТО в країні не спостерігався такий значний відсоток прихильників майбутнього членства в Північноатлантичному альянсі. Однак, в країні проводилась цілеспрямована інформаційна кампанія, організаторами якої були як державні структури, так і недержавні організації, серед яких ЛАТО – латвійська трансатлантична організація. Були виділені чотири фокусні групи, які вимагали особливої уваги: пенсіонери, робітники, етнічні росіяни та мешканці сільських регіонів та маленьких міст. До інформаційної компанії залучалися відомі в суспільстві особи, зокрема, популярні співаки та композитори, відомі науковці та спортсмени. Вони їздили по країні, зустрічалися з населенням, виступали по телебаченню та радіо. Для кожної фокусної групи були вибрані свої аргументи успішності членства країни в Альянсі. Після завершення інформаційної кампанії відсоток прихильників членства Латвії в НАТО значно зріс. І сьогодні латвійці можуть назвати усі складові успіху на шляху до НАТО – це наявність твердої політичної волі, успішні економічні реформи, підтримка населення, гарні відносини з сусідніми країнами та грамотний зовнішньополітичний піар країни.
XS
SM
MD
LG