Доступність посилання

ТОП новини

“Харків без Філарета” .


Вікторія Маренич Харків, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Приїзд патріарха Української Православної Церкви (Київського патріархату) Філарета до Харкова, запланований на липень, вже сьогодні різко негативно сприймається віруючими Московського патріархату. Вони влаштовують акції протесту, пікетування та молитовні стояння. Участь віруючих Московського патріархату в акціях та мітингах не новина для Харкова, адже протягом передвиборчих перегонів різні політичні сили виводили віруючих на площі та майдани. ... За ним, (Філаретом) як правило, стоять загони українських націоналістів”.

Акція протесту віруючих Московського патріархату проти приїзду Філарета до Харкова, мало чим відрізнялася від попередніх, окрім гасел. Православні не хочуть, щоб, за їхніми словами, у Харкові з’явилася резиденція Київського патріархату – у храмі Святого Антонія, де зараз знаходиться культурний центр „Юність”.

Серед учасників акції протесту були і радикально налаштовані.

Олександр Канєвський – представник оргкомітету акції каже, що на заході України "Філаретом захоплено близько 3 тисяч православних храмів. Всюди, де Філарет, захоплення храмів. За ним, як правило, стоять загони українських націоналістів".

Представники Харківської єпархії прогнозують серйозне протистояння церков у разі приїзду Філарета. Секретар Харківської єпархії, протоієрей Тарасій Войтенко вважає Філарета "розкольником, який проголосив себе патріархом, не маючи права на це".
"...церковні справи є далекими від державних, тому хто і куди їздить – це право кожного громадянина України".


Сьогодні у Харкові лише 2 храми, що належать Київському патріархату, до них ходять близько тисячі віруючих. Настоятель храму Святого Іоанна УПЦ (КП) Віктор Маринчак вперше чує, що якийсь храм буде переданий Київському Патріархату. Тому подібні акції вважає політичним замовленням.

"Ті, що зібралися на пікет, ті, що зібралися проти нас – це люди, якими керує ненависть. В першу чергу, ненависть до незалежної України, до свободи взагалі. Вони ненавидять свободу, незалежну Україну, і в тому головна політична причина таких акцій. Вони вигідні тому, хто хоче протиставити схід і захід України" каже отець Маринчак.

Обласна влада Харкова вважає, що церковні справи є далекими від державних, тому хто і куди їздить – це право кожного громадянина України.

Ярослав Ющенко – заступник голови Харківської ОДА нагадує, що "в Україні діє Конституція, у якій кожному громадянину гарантується свобода пересування. Тому обласна влада не може заборонити приїздити Філарету чи якомусь іншому громадянину".

За підрахунками правоохоронців, в акції взяли участь близько 2 тисяч віруючих.
XS
SM
MD
LG