Доступність посилання

ТОП новини

В Європі визнають, що спецслужби викрадали та передавали в інші країни підозрюваних у тероризмі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейські спецслужби працювали в таємній змові у затриманні і передачі підозрюваних у тероризмі. Це підтвердив віце-президент Єврокомісії, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні. На спеціальних дебатах у Раді Європи він закликав європейські країни провести розслідування щодо діяльності спецслужб і можливого порушення прав підозрюваних у тероризмі. Генсек Ради Європи Террі Девіс пропонує запровадити нове законодавство щодо роботи спецслужб. Депутати Ради Європи проголосували за подальше розслідування секретних польотів ЦРУ та випадків ув''язнення підозрюваних у тероризмі.

Немає ніяких сумнівів у тому, що європейські спецслужби таємно передавали підозрюваних у тероризмі іншим країнам. Такий висновок швейцарського депутата Парламентської Асамблеї Ради Європи Діка Марті відтепер підтверджений високопоставленими чиновниками. Комісар ЄС Фраттіні заявив, що власті звинувачених країн мають провести розслідування щодо співпраці з ЦРУ по викраденню підозрюваних у тероризмі.

"Це – правда: декілька разів таке траплялося на території Євросоюзу. Але ми поки що не маємо доказів, чи знали уряди про таку діяльність".

Дік Марті звинувачує принаймні сім країн – Боснію та Герцеговину, Британію, Італію, Македонію, Німеччину, Швецію та Туреччину. Ще сім європейських країн, серед яких Польща та Румунія, могли також співпрацювати з американськими агентами. Втім, список з 14-ти країн може бути невичерпним.

"Моя доповідь ще не завершена, але я думаю, що її значення в тому, що вона розпочала дискусію, яка допомогає зростанню свідомості і перегляду певних понять".

Свідомість зросла принаймні у властей Боснії: її уряд визнав, що передав шістьох підозрюваних алжирського походження в руки американців чотири роки тому. Скандальною справою навколо секретних операцій займаються і в Італії: слідчі цієї країни розслідують викрадення колишнього імама мечеті в Мілані, якого перевезли до Єгипту і, можливо, піддали тортурам.

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс визнав, що на території Європи справді викрадали людей. За його словами, це могло статися в усіх країнах Ради Європи, адже вони не мають законних механізмів, щоб уберегти людей від такого порушення їхніх прав. Девіс пропонує розробити законодавство для організації роботи спецслужб, аби уникнути викрадення людей та інших зловживань.
XS
SM
MD
LG