Доступність посилання

ТОП новини

Що і хто гальмує законодавчий і політичний процес?<br> Кадровий потенціал коаліції.<br> Хто за що відповідатиме і за яким принципом роздаватимуть портфелі?


&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Слухайте:


Гості Вечірньої Свободи:
народні депутати Василь Онопенко (БЮТ) та Володимир Зубанов (ПР).


(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук: - Сьогодні робота Верховної Ради України була знову заблокована. Представники фракції Партії регіонів ще до початку пленарного засідання заблокували парламентську трибуну, президію Верховної Ради та гостьову ложу.


У такий спосіб “регіонали” протестували проти обрання керівних органів парламенту та Кабінету Міністрів і розподілу парламентських комітетів.

Напередодні “регіонали” поставили владі ультиматум, в разі невиконання якого обіцяли заблокувати роботу Верховної Ради.

Вони, зокрема, висловлюють невдоволення відсутністю закону про опозицію та принципом розподілу парламентських комітетів для опозиції. Особливе невдоволення у “регіоналів” викликає намір коаліції залишити у своїй парафії комітет зі свободи слова та інших знакових комітетів. Таку ситуацію вони кваліфікують як безпардонне порушення права мільйонів громадян України на участь в управлінні державою.

Опозиціонери також попереджають владу, що діятимуть жорстко, як ніколи. Мовляв, лише тепер ви знатимете, що таке опозиція.

“Регіонали” також вимагають обирати керівництво ВР у рамках регламенту і Конституції, що передбачає таємне голосування і виключає будь-яке пакетне голосування.
Володимир Зубанов: Нехай вони нам доведуть і українцям, що вони зможуть подолати свої розбіжності і проведуть таємне голосування, як це і передбачено регламентом.


Блокувати роботу парламенту Партія регіонів, за словами її лідера Віктора Януковича, готова протягом 30 днів, аж до його розпуску.

Наступного тижня вони мають намір ініціювати проведення засідань місцевих рад, а також мітинги і збори громадян у всіх регіонах, на яких пояснюватимуть свою позицію. Водночас Янукович натякає, що Партія регіонів готова до компромісів.

Шановні гості, що відбувається у ВР? Яка там ситуація зараз?

Володимир Зубанов: - Ви ж знаєте, що Партія регіонів прийняла рішення блокувати роботу ВР, тому що ми впевнені і бачимо, що порушуються закони України, і ми не хочемо, щоб ВР починала свою роботу з цього. Ми бачимо, що все ж таки помаранчева коаліція хоче зробити все, щоб Партія регіонів і її виборці не були представлені в парламенті.

- Ваші соратники збираються там ночувати?

Володимир Зубанов: - Звичайно. Наші соратники зараз почали чергувати. І вночі там будуть присутні десь 9-10 депутатів.

- А як довго ви будете пильнувати у такий спосіб ВР?

Володимир Зубанов: - У нас є відповідні пропозиції щодо врегулювання цієї кризи. Якщо вони будуть виконані, і ми цей шлях пройдемо, то ВР буде працювати, а якщо ні, то 186 депутатів будуть продовжувати блокувати парламент поки Президент не скористається своїм правом...

- Тобто, ви хочете до розпуску довести ситуацію?

Володимир Зубанов: - ...і не розпустить цей парламент, бо ми вже бачимо, що він не може працювати ефективно.

- Але ж, пане Зубанов, саме ваша партія вимагала від колег –парламентаріїв негайно розпочати роботу парламенту, а тут самі блокуєте.
Василь Онопенко: Наш народ мудрий. Є такий вислів: «Дай Боже, нашому теляті вовка з’їсти». Я думаю, що коаліція буде. Тут ми ніяких експериментів не влаштовуємо. Ми поступаємо відповідно до чинної Конституції.


Володимир Зубанов: - Так, ми вимагали почати плідну роботу парламенту, але цього не сталося і ми бачимо, що парламент при таких підходах від наших колег-парламентаріїв, від помаранчевої коаліції працювати не буде плідно. Тому краще нові вибори, ніж така робота, яка призведе країну до кризи: політичної, соціальної і економічної.

- Пане Онопенко, ваші опоненти твердять, що голосування пакетом за прем’єра і спікера є порушенням закону.

По-перше, чи відповідає це дійсності? Які саме закони коаліціанти будуть у такий спосіб порушувати? А по-друге, це є справжньою причиною блокування роботи ВР Партією регіонів чи там щось криється інше, на Ваш погляд?


Василь Онопенко: - Я думаю, що це не найкращий спосіб, блокування. Я сам, коли ми були в опозиції, не брав жодного разу участі в таких десь заходах. Як правило, він не дає певних результатів.

Я вважаю, що якщо не знаєш, як робити, то потрібно дотримуватися закону. Ось нас дорікають тим, що ми хочемо проголосувати пакетним голосуванням...

- Ви юрист. Це є порушення?

Василь Онопенко: - Ні. Чому я кажу, що ні? Регламент передбачає процедуру голосування. Так, дійсно, там треба окремо голосувати, як написано в регламенті, але потрібно читати повністю регламент (це корисно), де можна знайти відповідь. Здається, у ст. 50 йдеться, що в порядку ad hoc можна відступити від правил, передбачених регламентом, якщо ця процедура невиписана в Конституції.

Якби процедура в Конституції була чітко виписана, як голосувати за голову ВР, за прем’єра, тоді не можна було б відступити від правил в парламенті. Так передбачається, що це можна. Тому ми вважаємо, що це наше право і ми цим скористаємося.

- Чому ви не хочете скористатися таємним голосуванням? Чому це так принципово для коаліції?

Василь Онопенко: - Можливо, буде і таємне голосування. Але це наше право вибрати, яким чином це робити.

- Пане Зубанов, а чому ви так переймаєтеся цими принципами і методами голосування більшістю. Хіба це є принципові речі? Хіба це не є виключно справою більшості, тих, хто голосуватиме?

Володимир Зубанов: - Це дуже і дуже принципові речі. Я думаю, що ви всі, хто є в цій студії, погодитеся, що ситуація в Україні доволі складна і соціально-економічна, і політична. Вона буде погіршуватися, бо така ситуація: те ж саме паливо, ціни на газ і інші проблеми. Тому ми дуже зацікавлені, щоб в парламенті цього скликання була створена дійсно дієва коаліція, яка могла б плідно і ефективно працювати.

Зараз ми бачимо, що в цій коаліції помаранчевій є велике напруження, є різні погляди на розвиток ситуації, є певні розбіжності в поглядах...

- То нехай вони між собою розбираються, а ви контролюйте як опозиція.

Володимир Зубанов: - І ми кажемо. Зараз для того, щоб якось не демократично ці розбіжності подолати, йде страшенний тиск на депутатів і їм кажуть, що ми вам наказуємо голосувати пакетом...

- На депутатів помаранчевої коаліції?

Володимир Зубанов: - Помаранчевої. Керівництво партії тиснуть один на одного...

- Це правда?

Володимир Зубанов: - А чому тоді не запропонувати таємне голосування? Нехай люди визначаться за спікера, наприклад.

Тому, щоб не припустити цих розбіжностей, які вийдуть при голосуванні, вони хочуть зробити пакетом відкрите голосування, щоб всі побачили. Депутати бояться голосувати відкрито.

Тому ми хочемо, щоб дійсно ця коаліція була ефективна і працювала довго. Вона повинна бути створена на такому принципі, що вона може довго працювати. А ця коаліція не зможе.

Нехай вони нам доведуть і українцям, що вони зможуть подолати свої розбіжності і проведуть таємне голосування, як це і передбачено регламентом.

Василь Онопенко: - Я хочу сказати, що є речі принципові і є речі далеко непринципові. Як голосувати нам за голову ВР і прем’єра – це наше право. Якщо Партія регіонів буде мати більше 226 депутатів, вони можуть, відповідно до Конституції і регламенту, запровадити якусь іншу процедуру.

Є речі принципові. Кажуть, що неефективна коаліція. Нам давався місяць на створення коаліції. Рівно за місяць коаліція була створена. Дається два місяці для того, щоб сформувати персональний склад Кабінету Міністрів. Ми готові через тиждень (я маю на увазі коаліцію), ми вже визначилися по прем’єру і по кандидатах на посади міністрів, тобто персональний склад... І це ми зробимо.

Конституція також вимагає, щоб ми працювали ефективно, тобто якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися, то дійсно Президент може розпустити такий парламент. Але виникає питання, а чому ми не можемо? А тому, що блокується трибуна, тому що немає можливості проводити пленарні засідання.

Василь Онопенко, Володимир Зубанов
- Пане Онопенко, чи готовий за кандидатуру Порошенка голосувати БЮТ? До речі, сьогодні соціалісти натякнули, що не всі серед них готові голосувати за цю кандидатуру. Це може спровокувати певні проблеми у вашому таборі?

Василь Онопенко: - Зрозуміло, що немає ідеальної взагалі кандидатури, за яку б всі хотіли проголосувати, тому що навіть в “НУ”, я не знаю, там десь 4 чи 5 депутатів хотіли б бачити себе на посаді голови ВР. Але ми вважаємо, що це все-таки прерогатива фракції “НУ”, і вони повинні визначитися. Якщо вони визначаться (а вони вже визначилися з П.Порошенком), то ми просто зобов’яжемося підтримати цю кандидатуру. Це їхнє право.

- Тобто, БЮТ повним складом проголосує за...

Василь Онопенко: - Абсолютно повним складом проголосує за кандидатуру.

- Пане Зубанов, ви кажете, що будете блокувати роботу парламенту протягом 30 днів аж до її розпуску, якщо не будуть виконані ваші вимоги.

На що ви розраховуєте? Припустімо будуть нові вибори. Тобто, ви плануєте таким чином все ж таки прийти до влади?


Володимир Зубанов: - По-перше, ми розраховуємо, що переможе здоровий глузд і ці демократичні інструменти будуть запроваджені, таємне голосування. І далі, що все ж таки комітети будуть розподілені пропорційно кількістю голосів в парламенті депутатських. Це справедливо.

Але якщо будуть перевибори, і на що ми розраховуємо, то ми дійсно себе конструктивно проводили, ми не заважали, ми пропонували, ми зараз працюємо конструктивно, намагаємося працювати. Я так думаю, що ми отримаємо більше голосів на наступних виборах, ніж навіть зараз, і будемо мати десь фракцію більше 200 депутатів вже в наступному парламенті.

- А ось деякі аналітики впевнені, що ви саме наполягаєте на таємному голосуванні через те, що ви розраховуєте, що не всі проголосують в коаліції і таким чином помаранчева коаліція зірветься, і ви знову матимете можливість прийти до влади - домовитеся з “НУ”. Це так?

Володимир Зубанов: - Звичайно. Я повсюди казав, що коаліція (там, де буде приймати участь Партія регіонів) – це буде найбільш ефективна і стійка коаліція. Я її навіть називаю “коаліцією розвитку”.

Звичайно, ми знаємо, що є настрої і в соціалістів, і в БЮТівців, і навіть в “НУ”, щоб не голосувати хто за Тимошенко, хто за Порошенка. Там не стійка ж коаліція. Там всього 239 чи 240 депутатів. 17 депутатів чомусь в майбутньому відмовляться від своєї позиції, і коаліції вже не буде. Для країни це дуже погано.

Навіщо нам експериментувати? Нам зараз треба створити, сьогодні вже, нормальну стійку коаліцію, і таємне голосування повинне показати, чи подолали між собою розбіжності помаранчеві, чи ні.

Нехай пройдуть цю демократичну процедуру. В чому проблеми?! Якщо ні, не подолали ці розбіжності, тоді це зле для нашої держави і треба думати про іншу коаліцію.

- Пане Онопенко, доволі відверте зізнання і чесне. Тобто, пан Зубанов не приховує, чого прагне Партія регіонів, себто що помаранчеві під загрозою, виходить. На які ви поступки готові йти, аби...

Василь Онопенко: - Наш народ мудрий. Є такий вислів: «Дай Боже, нашому теляті вовка з’їсти».

Я думаю, що коаліція буде. Тут ми ніяких експериментів не влаштовуємо. Ми поступаємо відповідно до чинної Конституції.

Щодо таємного голосування, то можна згадати ті таємні голосування, які відбувалися. Є елементарний механізм контролю за фракціями, коли є навіть таємне голосування і до одного голосу це можна контролювати.

- Пане Онопенко, коаліціанти заявляють, що якщо у ВР не буде можливості зібратися, ви зберутеся деінде. Чи будуть рішення, ухвалені поза парламентом, легітимними?

Василь Онопенко: - Ми зробимо все, щоб це було в межах парламенту. Але якщо нам не дають виконувати вимоги Конституції, то зробимо це за межами парламенту.

Володимир Зубанов: - Це буде нелегітимно і треба домовлятися.

- Коаліція уже поділила парламентські комітети між собою. Чи можливі тут якісь зміни під час офіційного затвердження у парламенті кількості комітетів за тією чи іншою політичною силою?

Василь Онопенко: - Так, будь ласка, пропонується кожного першого заступника в комітеті, щоб це були представники від опозиції.

- Пане Зубанов, а чому вас це, до речї, не задовольняє?

Володимир Зубанов: - Це просто смішно. Перший заступник, будь-який заступник не може впливати на роботу комітету.

- Це так, пане Онопенко?

Василь Онопенко: - Робота комітету – це від 10 до 30 депутатів і в голови комітету лише один голос, не більше.

Володимир Зубанов: - Це зовсім не так. Всі депутати все рівно пропорційно розставлені. Помаранчевих зараз більше і тоді в кожному комітеті буде більшість.

- На які комітети ви претендуєте, крім комітету зі свободи слова...

Володимир Зубанов: - Ми претендуємо на 40% комітетів згідно пропорції. Хоча б так, як це було застосовано у 2002 році ще при президенті Кучмі, якого так критикували.

- БЮТ готовий поступитися комітетом, зокрема комітетом зі свободи слова?

Василь Онопенко: - Я думаю, що і не тільки ним.

- Тобто, ви готові поступитися?

Василь Онопенко: - Я за всіх не можу відповідати.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG