Доступність посилання

ТОП новини

Львівський Оссолінеум ремонтуватимуть за польські гроші.


Єва Поштар Варшава, 27 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Поляки зібрали гроші на ремонт найвідомішої львівської бібліотеки, колишнього знаменитого Оссолінеуму, нині наукової бібліотеки імені Василя Стефаника. Впродовж багатьох десятиліть поляки і українці не могли поділити цієї спільної спадщини, доки нарешті не знайшли рішення, яке не лише примирило обидві сторони, але і відкрило нові можливості для поєднання двох народів.

На ремонт колишнього палацу графа Баворовського, у якому міститься відділ мистецтва Львівської наукової бібліотеки імені Василя Стефаника, поляки почали збирати кошти після того, як минулого року директори бібліотеки Стефаника та вроцлавської бібліотеки Оссолінеум підписали угоду. Відтепер поляки збирають гроші для відновлення одного з будинків бібліотеки Стефаника, а українці обіцяють, що після ремонту в ньому знайдеться місце для зустрічей та дискусій українських і польських істориків. Медіа- патронат збірки, у якій досі зібрано 100 тисяч євро, взяв престижний польський щоденник "Жечпосполіта".

Також, згідно з угодою, поляки отримали можливість відреставрувати унікальні документи, зібрані в бібліотеці. Говорить Адольф Юзвенко, директор національного інституту Оссолінських у Вроцлаві:

“Метою нашої наукової співпраці є те, що нас найбільше цікавить, тобто ці оссолінські фонди, які після війни залишилися у Львові. Ми почали їхнє копіювання. Ми їх скануємо за такими принципами, що копію забираємо у Вроцлав, у Львові залишаємо дискети. Це корисне для львівської бібліотеки. Також і для нас, бо ми зцілюємо бібліотечні фонди графа Оссолінського”.

Після Другої світової війни частина історичних фондів довоєнної львівської бібліотеки графів Оссолінських потрапила до Польщі. Тоді велика хвиля переселенців зі Львова переїхала у західні райони Польщі, зокрема у Вроцлав. З того часу тривала суперечка за фонди історичної бібліотеки. Поляки і українці не могли порозумітися ані з приводу співпраці, ані щодо обміну фондами, ані стосовно спільних дослідницьких проектів. Але, як і в багатьох безнадійних українсько-польських гордієвих вузлах, допомогу принесла Помаранчева революція.

Вже на осінь у відновленому львівському будинку бібліотеки ім. Стефаника мають відбутися зустрічі із польськими митцями, яких знають і поважають в Україні. Плануються також виставки. У Вроцлаві планується презентація видань та наукових робіт бібліотеки ім. В. Стефаника. Вроцлав’яни кажуть, що Помаранчева революція змінила чимало в свідомості польських переселенців зі Сходу, які довгі роки приховували свій жаль за втраченим Львовом. Вона створила набагато кращу атмосферу для польсько - українського діалогу та надала новий імпульс для співпраці між сусідами.
XS
SM
MD
LG