Доступність посилання

ТОП новини

Мундіаль: футбол і комерція.


Богдана Костюк Київ, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На Чемпіонаті світу з футболу лишилося зіграти вісім матчів – за подіями на Мундіалі спостерігають, переживають, страждають мільйони людей по цілому світу. Головна інтрига – хто стане власником Золотої Богині Футболу? – тримає у напрузі цілі держави. Але, яка би команда не виборола першість світу, основний переможець вже відомий: це – комерція. “Комерціалізація” спорту – у центрі уваги світових ЗМІ, і наша кореспондентка Богдана Костюк серед журналістів, які досліджують цю тему:

Моєму колезі – американському оглядачеві Джеффрі Доновану відомо, що поки що комерція і реклама випереджають спорт. Вони – у кожному матчі, на полі і на вустах коментаторів. Як вважає мій колега Микола Закалюжний:

“Реклама присутня чи не на кожному сантиметрі поля, чи не на кожній хвилині ефіру. Звичайно, ця реклама, може, забагато пронизує Чемпіонат, це з однієї сторони. А з іншої – ті рекламодавці, які вклали кошти у цю свою рекламу, у показ продукції, вони хочуть таким чином взяти дивіденти. Звичайно, реклама дещо дратує, але з іншого боку, якщо співставити те, що уболівальники мають можливість дивитися Чемпіонат світу, дивитися передачі на різних каналах про те, що відбувається у Німеччині, то я – у принципі – згоден терпіти ту нав’язливу рекламу, аби лише було побільше спорту та емоцій”.

На Заході уболівальники та спортивні оглядачі міркують так само, і, як стверджує маркетолог Стів Майлс:

Стадіон Чемпіонату Світу в Дортмунді
“Неможливо заперечувати, яку важливу роль відіграють спонсори у сучасному футболі. Подивіться: нинішній Чемпіонат світу Німеччина не провела би на такому високому рівні без допомоги спонсорів. Ремонт, реконструкція, утримання футбольних полів – це насправді великі кошти, якщо їх забирати з бюджету – соціальні програми залишаться не профінансованими. Тож без допомоги спонсора міжнародні змагання важко провести. А ще не забуваймо, що футболісти виступають в одязі відомих фірм, взувають бутси, вироблені провідними компаніями спортивного взуття, і цей список можна продовжити. З іншого боку, мені зрозуміле й обурення уболівальників, які скаржаться – і подібні скарги можна вичитати на сайті Світової футбольної організації ФІФА – на засилля реклами, тощо. Це дещо псує атмосферу футбольного свята”.

Міжнародні корпорації і транснаціональні компанії спонсорують футбольні змагання, а у країнах Південної Америки та Африки оплачують створення футбольних шкіл і центрів. А щодо незадоволення уболівальників, то і футбольні функціонери, і футбольні зірки пояснюють: Але що поробиш? – Спорт – задоволення недешеве. А футбол – це не лише спорт мільйонів, але і чудовий майданчик для реклами, і, як стверджує Джеффрі Донован, якщо за перебігом Чемпіонату світу спостерігає третина населення Земної кулі, який бізнесмен відмовиться від задоволення продемонструвати цій шаленій третині свою рекламу.
XS
SM
MD
LG