Доступність посилання

ТОП новини

Мороз не хоче Порошенка.


Тетяна Ярмощук Київ, 29 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Через блокування Партією регіонів парламентської трибуни засідання Верховної Ради сьогодні знов було зірване. Разом з тим, кадрова полеміка не вщухає і всередині новоствореної більшості. Лідери коаліції продовжують обмінюватися гучними заявами. Сьогодні лідер соціалістів Олександр Мороз заявив, що не голосуватиме за кандидату Петра Порошенка на посаду голови Верховної Ради.

Крісло спікера ніяк не може дати спокій головному соціалісту Олександру Морозу. Спочатку він дуже хотів сам його посісти. Потім згодився, що квота голови Верховної Ради має належати “Нашій Україні”. Тепер же Олександр Олександрович хоче, щоб “Наша Україна” змінила кандидатуру голови Верховної Ради з Петра Порошенка на якогось іншого нашоукраїнця. Пан Мороз запевняє, що дуже поважає пана Порошенка як успішного політика та менеджера. Але бачити його на посаді спікера Олександр Мороз не хоче:

“Вся Україна добре пам’ятає минулорічний вересневий конфлікт, який завершився відставкою Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко і відставкою з посади секретаря РНБО Петра Порошенка. В основі цього конфлікту – особистісні взаємини між двома фігурантами цього конфлікту. Тому прихід Тимошенко та Порошенка на ключові посади відразу реанімує відомий конфлікт, внесе загрози стабільності влади, єдності коаліції з усіма наслідками для держави”.

Кандидатуру Петра Порошенка не підтримують і деякі нашоукраїнці. Приміром, Анатолій Кінах, який теж претендував на посаду спікера та його оточення.

Такі заяви нашоукраїнці вважають некоректними. Вони переконані, що згідно з умовами коаліційної угоди самі мають вирішувати, як розподілити свої квоти. Борис Беспалий:

“Ми цінуємо кандидатуру Олександра Мороза, який перед лицем всієї України проінформував всіх, що слабкою ланкою коаліції, ненадійними партнерами є саме соціалісти, що на них важко покладатися. Ми таку відвертість цінуємо. Але сподіваємося, що відповідальність за долю України для соціалістів виявиться важливішою за їхні примхи, і вони проголосують за кандидатуру Петра Олексійовича”.

Не поділяють позиції Олександра Мороза і бютівці. Якщо “Наша Україна” вирішила посадити у спікерське крісло Петра Порошенка, то вони несуть за цю посаду відповідальність, наголошує Володимир Яворівський:

“Якби я особисто не ставився до Порошенка – це умови компромісу. Я б на місті Мороза сьогодні б не ставив так питання. Я прекрасно розумію підтекст цього всього, що Порошенко виставляється як гальмо, як стримувач Юлії Тимошенко. Але я з цим абсолютно повинен змиритися, оскільки це квота “Нашої України”.

Не найкращою називають кандидатуру Петра Порошенка на посаду парламентського спікера і представники Партії регіонів, які й до сьогодні блокують парламентську трибуну. Ігор Шкіря:

“В парламенті дуже багато людей, які здатні працювати на цій посаді. Я знаю одне, якщо Порошенко буде спікером парламенту, а Тимошенко буде прем’єром, то ніякою співпраці не буде”.

Наразі від особи голови Верховної Ради залежить не тільки імідж “Нашої України”, але й те, де опиниться реальний центр влади в країні. Сильний спікер, союзний Президентові, створює потужну противагу прем’єр-міністрові і дуже серйозно посилює позиції глави держави.
XS
SM
MD
LG