Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Нідерландів іде у відставку через скандал навколо громадянства колишньої депутатки.


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нідерландський прем’єр-міністр Ян-Петер Балкененде подав прохання про відставку свого кабінету королеві країни Беатрікс після того, як одна з партій вийшла з коаліції. Королева має вирішити, чи діятиме в Нідерландах уряд меншості, чи країна проведе нові вибори. До відставки уряду призвів скандал навколо громадянства колишньої депутатки парламенту Нідерландів.

Відставка уряду стала продовженням скандалу, що спалахнув у травні навколо захисниці прав людини, депутатки Аяан Гірсі Алі. Її ім’я добре відоме в Нідерландах і за їхніми межами. Окрім іншого, Гірсі Алі написала сценарій для фільму про мусульманських жінок, за який мусульманський фанатик вбив відомого режисера Тео ван Гога.

Місяць тому 36-річна чорношкіра Гірсі Алі, сомалійка за походженням, визнала, що свого часу збрехала для отримання громадянства Нідерландів. Вона тоді назвала своє несправжнє ім’я і неправильний вік. Окрім того, Гірсі Алі стверджувала, що втекла з Сомалі, де йшли військові дії, щоб уникнути примусового шлюбу. Однак за деякими даними, насправді жінка провела дванадцять років благополучного життя в Кенії.

Гірсі Алі зізналася, що вигадала історію, аби отримати нідерландський паспорт. За цю брехню міністр імміграції країни Ріта Вердонк анулювала громадянство депутатки. Однак громадськість і депутати вимагали повернення паспорту для відомої правозахисниці. Ліволіберальна партія «Демократи-66» висловила протест проти жорсткої політики міністра Вердонк і зажадала її відставки. Прем’єр Балкененде відмовився звільняти свого міністра, і внаслідок цього «Демократи-66» вийшли з правлячої коаліції. Говорить Ян-Петер Балкененде:

"Ми добре впроваджували реформи. Шкода, що наші стосунки з партією «Демократи-66» закінчилися таким чином".

Він виступає за проведення позачергових виборів, які за нідерландським законодавством можуть відбутися через три місяці після відставки уряду, тобто, восени. Між тим Аяан Гірсі Алі, чия брехня в кінцевому спричинила гучний скандал, сказала, що дуже сумує з приводу всієї цієї історії, і що кабінет не повинен був іти у відставку.
XS
SM
MD
LG