Доступність посилання

ТОП новини

Віртуальні мандри малими містами: Хуст.


Віталій Пономарьов Київ, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На околиці закарпатського міста Хуста у долині нарцисів колись, за легендою, міфічний герой на ім’я Нарцис задивився на своє відображення у воді потічка Хустець. А стародавній Хустський замок народні перекази пов’язують з постаттю графа Дракули.

Люди жили біля злиття двох річок – Ріки і Тиси, – ще у перших століттях нашої ери. На Замковій горі на околиці нинішнього Хуста дерев’яне укріплення існувало вже у Х столітті, а 1191 року там був зведений мурований замок. Розповідає старший науковий співробітник Хустського краєзнавчого музею Віталій Петрусь.

Віталій Петрусь: Місто Хуст – одне з найстаріших і найяскравіших міст не тільки на Закарпатті, але і в Україні. Оточене невеликими хребтами вулканічних Карпат, омите водами двох легендарних річок: Ріки й Тиси, – лежить у підніжжя Замкової гори.

Віталій Пономарьов: Упродовж тисячоліття Хустський замок неодноразово штурмували монгольські кіннотники, кримсько-татарські вершники, жовніри трансільванських князів, турецькі вояки, солдати Габсбургів та угорські повстанці. А турецький письменник Евлія Челебі писав про фортецю у Хусті: стіни замку високі і товсті, а вежі його сягають небес. Говорить Віталій Петрусь.

Віталій Петрусь: Зараз руїни там знаходяться, руїни замку лише. У 1766 році блискавка влучила у Порохову вежу, і після пожежі замок уже більше не відбудовувався.

Віталій Пономарьов: 15 березня 1939 року у Хусті зібрався Сойм, який проголосив незалежність Карпатської України. У ті години на Красному Полі на околиці Хуста вояки Карпатської Січі вели бій з угорськими частинами, які напередодні перейшли державний кордон Карпатської України. Говорить Віталій Петрусь.

Віталій Петрусь: Будинок, де відбувся перший Сойм Карпатської України, зберігся до наших часів. На честь карпатських січовиків збудовано пам’ятний знак на Красному Полі недалеко від Хуста. Будинок, де була казарма Команди Карпатської Січі, він зберігся, і там знаходиться зараз пам’ятна дошка.

Віталій Пономарьов: До речі, Хуст – це єдина з історичних українських столиць, яка лежить на захід від географічного центру Європи.
XS
SM
MD
LG