Доступність посилання

ТОП новини

Про ЄС-івське мито на українські труби: Погляд з України.


Богдана Костюк Київ, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - “Ліцензією на відстріл українських виробників” та “дискримінацією України з боку європейських партнерів” називають 25-відсоткове мито на продукцію трубних заводів України в українській пресі. Така ставка діє від завтра. Передували цьому антидемпінгові та антикорупційні розслідування з боку Європейської комісії. Розслідування виявили зловживання з боку українських експортерів та ЄС-івських імпортерів продукції. І хоча попереднє мито було значно вищим до 38 відсотків, у Києві говорять про недружні дії Єврокомісії.

Отже, від 1 липня упродовж наступних п’яти років трубні заводи Дніпропетровська, Нікополя, Нижньодніпровська сплачуватимуть нове мито. Економіст Роман Зінченко, який здійснив дослідження європейського ринку металургійної промисловості, говорить про спробу витіснити звідти українських трубників:

“Насправді на сьогоднішній день Україна є серйозним гравцем на ринку трубної продукції. І те, що зараз вводяться такі обмеження, це просто говорить про те, що власне трубне лоббі (у Німеччині, наприклад) досить сильне на теренах ЄС”.

На думку Президента асоціації твердосплавних підприємств України Івана Галенка:

“Євросоюз почав боротися з корупцією, і не тільки в Україні, а й у себе. Труби і багато інших номенклатур з України постачалися через оффшорні зони, тобто продавалися нижче від реальної собівартості і заробіток формувався і збагачував економіку країн Європейського Союзу. З одного боку, зубожіння України, з іншого боку – надлишок грошей, “зайві гроші” і корупція і всі проблеми, пов’язані з надлишком грошей в ЄС. Тому цей процес однозначно негативно оцінювати важко. У короткостроковій перспективі – так, це погано. А у довгостроковій повинен бути позитивний ефект: Україна повинна вийти на нормальні ціни, повинен з’явитися стимул для інновацій, тобто технологічного оновлення і зміни у структурі ціни безшовних труб. І Україна повинна стати ближчою до Європи”.

Працівники Міністерства економіки України, посилаючись на зайнятість, коментувати ситуацію відмовились. Зайняті ж вони були участю у сьогоднішньому засіданні Кабміну. На ньому встановлено так званий “нульовий клас” споживачів електроенергії. До “нульового класу” поступили майже усі металургійні підприємства України. Вони платитимуть за електроенергію на 10-відсотків менше.

Іван Галенко вважає, що ця державна субсидія зменшить “больовий шок” для металургії і супутніх виробництв – адже крім нового ЄС-івського мита, на трубників чекають ще й подорожчання газу.

А експерт корпорації “ІНТЕРПАЙП”, донедавна заступник міністра економіки України Андрій Гончарук вважає, що держава має захищати інтереси власних виробників за всіма законними засобами. На думку пана Гончарука, необхідно провести розслідування, щоби встановити факти дискримінаційних дій стосовно українських виробників з боку Єврокомісії під час проведення антидемпінгового розслідування... Тоді б Україна могла оскаржити їх у рамках Всесвітньої торговельної організації. У чому експерти одностайні – то це у необхідності будь-що убезпечити трубне виробництво України від розвалу. Проте, і досі незрозуміло, яким чином Україна виправдовуватиме державні субсидії, які і спричинили встановлення антидемпінгового мита.
XS
SM
MD
LG