Доступність посилання

ТОП новини

Туркменістан хоче 100 доларів.


Тетяна Ярмощук Київ, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Туркменістан наполягає, щоб Україна платила за газ більше. З 1 жовтня туркменська сторона планує збільшити ціну газу для України з 60 до 100 доларів за тисячу кубометрів. Про це офіційний Ашгабад заявив сьогодні на переговорах з українською делегацією на чолі з керівником Міністерства палива та енергетики Івана Плачкова. Тим часом Росія вирішила поки що не підвищувати вартості газу для України.

Чергові перемовини української та туркменської сторін щодо поставок газу закінчилися безрезультатно. Ашгабад планує збільшити ціну газу для Києва майже вдвічі. Окрім цього, туркменська сторона зазначає, що Київ якомога швидше має отримати ліцензію на транзит туркменського газу територією Росії. Якщо Україна матиме цю ліцензію, то Туркменістан готовий розглядати питання про постачання газу в Україну на наступний рік. Позиція ж Іван Плачков така: контракт на постачання туркменського газу по 60 доларів був підписаний у кінці минулого року. Тож Україна не готова поки що переглядати його.

Відповідно до зимових українсько-російських газових угод, ціна за якою компанія посередник РосУкрЕнерго постачає газ в Україну залежить від вартості середньоазійського газу.

Московський експерт з питань Середньої Азії Артем Улунян вважає, що Туркменістан зацікавлений укласти контракт з Україною:

“Зараз просто стоїть питання про торгівлю. Навіть не стільки про ціну, оскільки я гадаю, що буде знайдено прийнятне рішення щодо ціни, скільки ще про певні гарантії, супутні цій ціні. Ашгабад намагається різноманітними методами саме виторгувати ці супутні гарантії”.

Збільшити ціну з 65 до 100 доларів за тисячу кубів Туркменістан має намір і для Росії. Контракт російського “Газпрому” на поставки туркменського газу за старою ціною закінчується у вересні місяці. Поки що спроби Москви домовитися з Ашгабадом про умови нового газового контракту не були успішними.

Тим часом Росія вирішила не підвищувати з 1 липня ціни на газ для України. За словами керівника українського уряду Юрія Єханурова впродовж трьох місяців Україна матиме російський та середньоазійський газ по 95 доларів за тисячу кубів. Це підтверджує і заступник голови правління “Газпрому” Алєксандр Рязанов. Щоправда, він не говорить як довго залишатиметься ця ціна.

Бютівець Михайло Волинець, якого вважають одним з претендентів на крісло керівника міністерства палива та енергетики, припускає, що ціну газу для України Росія не підніматиме лише впродовж місяця:

“Головна причина полягає у тому, що в липні місяці відбудеться самміт країн вісімки в Санки-Петербурзі, де порушуватиметься питання про тиск з боку Росії на країни Західної Європи, і зокрема про тиск по відношенню до України. Це тимчасове погодження в ціні з боку росіян, зразу після самміту вісімки росіяни чітко, однозначно поставлять питання про підняття цін”.

Пан Волинець переконаний, що січневі українсько-російські угоди потрібно переглянути і укласти нові, окремо з Росією, та окремо з Туркменістаном. З цим погоджується і голова парламентського підкомітету з питань газової промисловості Верховної Ради четвертого скликання Олександр Гудима:

“Україні потрібно домовлятися, як з Туркменією, так і з Росією, так і з Узбекистаном та Казахстаном, які є транзитними державами на шляху туркменського газу. Якщо Росія на таке пішла, вона пішла на це тимчасово, бо, по-перше, вона не може домовитися з Туркменією, і по-друге, Україна не має постійного уряду з ким можна серйозно домовлятися, не на місяць, не на три, а на довгу перспективу”.

Як довго протримається ціна у 95 доларів за тисячу кубів газу? За угодою від 4 січня між “Нафтогазом”, “Газпром” та компанією-посередником РосУкрЕнерго, її було встановлено лише на перше півріччя.
XS
SM
MD
LG