Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко знову наголошує на необхідності вдосконалення Конституції країни


«Проблема вдосконалення Конституцiї не знiмається з порядку денного», – заявив глава держави у традицiйному суботньому радiозверненнi до українського народу.

«Проблема вдосконалення Конституцiї не знiмається з порядку денного», – заявив глава держави у традицiйному суботньому радiозверненнi до українського народу.

За його словами: «два роки тому полiтики внесли змiни до Конституцiї й, бажаючи змiнити баланс мiж гiлками влади, створили бiльше проблем, нiж вирiшили».

Суди, котрі хоч i отримали статус незалежної гiлки влади, так i не стали дiйовим i ефективним iнститутом захисту прав людини – судочинство не стало справедливим, зазначив Віктор Ющенко.

Крiм того, «законодавчий орган ще не позбувся ознак сповзання до диктатури бiльшостi», Кабiнет мiнiстрiв продовжує функцiонувати без законодавчого забезпечення своєї дiяльностi, а система повноважень у трикутнику «президент - Верховна Рада - уряд» – незбалансована, повна ризикiв потенцiйних конфлiктiв. Не завершено реформування правоохоронних органiв i прокуратури, не введено реальне мiсцеве самоврядування, не здiйснено адмiнiстративно-територiально реформу. «Перелiк невирішених на конституційному рiвнi проблем далеко не вичерпаний. А й цього досить, щоб можна було говорити про системний хаос», – заявив президент.

Він переконаний, що «вирiшити цi проблеми без нового погляду i нового фiлософського пiдходу до Конституцiї неможливо».

Віктор Ющенко наголосив: «У сьогоднiшнiх умовах нестачi довiри одних полiтичних сил до iнших, ми маємо спочатку створити атмосферу громадської довiри та злагоди i на цiй основi пiдiйти до вдосконалення Основного закону, уникаючи полiтичних спекуляцiй i напруженостi».
XS
SM
MD
LG