Доступність посилання

ТОП новини

Шефи “Аеробусу” у відставці.


Марія Щур Прага, 3 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Керівники найбільшої європейської авіаційної компанії – Аеробус – у відставці. Таким чином акціонери припинили двотижневу агонію, що тривала у керівництві компанії у зв’язку з поганими результатами фінансового звіту компанії і повідомленнями про фінансові зловживання самих керівників Аеробусу. Нині головна турбота новопризначеного керівництва – відновити репутацію авіаційного гіганта.

Від неділі два керівники Аеробусу у відставці. Франко-німецька група, EADS, що володіє Аеробусом, звільнила і Ноеля Форжера, який представляє французьку сторону у спільній компанії, і Ґустава Гумберта, який представляє Німеччину. Нагадаємо, що Форжера звинувачували у тому, що він продав свої акції в компанії напередодні оприлюднення фінансового звіту, який мав повідомити інвесторам погану новину – вони не дорахуються 2 мільярдів євро прибутків.

Акції компанії поповзли вниз. Сумніви виникли і щодо того, чи зможе Аеробус підняти у небо свій найбільший проект – пасажирський лайнер А 380, який нещодавно здійснив перші пробні польоти.

Традиційно подвійне франко-німецьке керівництво компанії тимчасово замінять два французи. Луї Ґалуа, який гратиме першу скрипку в цьому дуеті, до сьогоднішнього дня очолював французьку державну залізничну компанію. У своїй першій заяві на новій посаді він сказав, що головне – відновити репутацію компанії та зосередити всі ресурси на доведенні до ринку проекту А 380.

Оглядачі тим часом, говорять, що головною проблемою компанії є її неефективна подвійна структура керівництва, коли компанію спільно очолюють представник Німеччини та Франції. Газета „Financial Times” у редакційному коментарі говорить, що у цьому проекті надто багато політики. Навіть відставку шефів Аеробусу потрібно було узгоджувати з лідерами Франції та Німеччини, хоч цим двом державам спільно належить лише 15% компанії. Решту контролюють фінансові та промислові гіганти Європи – компанії Даймлер-Крайслер, Лаґардер та британська авіа-космічна компанія BAE.

Однак нові призначення наводять експертів на думку про те, що систему подвійного керівництва акціонери вирішили залишити, принаймні ще на три роки. Стільки залишилося до пенсії новопризначеному французькому шефу компанії – Луї Ґалуа.
XS
SM
MD
LG