Доступність посилання

ТОП новини

Не всі ВУЗи мають право...


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 4 липня 2006-го року(RadioSvoboda.Ua) - В Україні стартувала вступна кампанія. Абітурієнтів, як і раніше, приваблюють спеціальності економічного і юридичного профілів. Щороку в Україні більшає приватних вузів і їхніх філій. Від вступу саме до таких навчальних закладів застерігають фахівці.

У Кривому Розі призупинили діяльність двох вищих навчальних закладів: філії Міжрегіональної академії управління персоналом при Президентові України та Криворізького економічного університету. Причина у тому, що ці ВУЗи не дотримувалися законодавства, - пояснюють в обласному управлінні освіти. В одному із цих навчальних закладів термін дії ліцензії на надання освітніх послуг завершився ще два роки тому, також не було сертифікатів про акредитацію деяких спеціальностей, а фахівців за спеціальністю «соціальна робота» взагалі готували без ліцензії. Крім того, замість необхідних 75% кандидатів або докторів наук у кадровому складі було тільки 14% викладачів, які мали потрібний ступінь.

Відтак перевірки Міністерства освіти і науки встановили, що вуз не тільки не мав права навчати учнів, а й фізично не міг цього робити. Адже брак викладацького складу – теж свідчення якості освіти.

Говорить Головний спеціаліст обласного управління освіти Любов Кравченко:

“14 дисциплін психологічного напрямку вів один викладач. І цей викладач — вчитель музики і співів однієї із загальноосвітніх шкіл міста Кривого Рогу. Кадровий склад — 20% штатних співробітників від необхідних 85-ти”.

Повідомила спеціаліст обласного управління освіти Любов Кравченко і порадила абітурієнтам, особливо тим, які вступають до комерційних вузів, цікавитись: чи мають їхні майбутні “альмаматер" ліцензії на навчання.

Торік на Дніпропетровщині створили спеціальний штаб «Вступна кампанія», який мав оперативно реагувати на корупцію та на інші порушення під час вступних іспитів. До штабу увійшли депутати й чиновники. Цього року його склад поповнився ще й ректорами і представниками громадських організацій. Кажуть — поки що серйозних порушень в роботі приймальних комісій не помітили.

Заступник начальника обласного управління освіти Антон Демура запевнив:

“Штаб буде реагувати на ті звернення, які поступають з вузів, у тому разі, якщо будуть якісь порушення”.

Однак, за словами Антона Демури, представники штабу бути присутніми на вступних іспитах не зможуть. На іспитах в аудиторіях мають право знаходитися лише абітурієнти, викладачі та асистенти. Отож штаб реагуватиме на скарги так би мовити заочно — за телефоном “гарячої лінії”.

Міністерство освіти і науки України доручило штабові також перевіряти у вищих навчальних закладах регіону дотримання норм законодавства у галузі освіти.

Наразі в області діє понад 50 державних вищих навчальних закладів і 6 вузів недержавної формі власності.
XS
SM
MD
LG