Доступність посилання

ТОП новини

Несвятковий ювілей американського Акту про свободу інформації.


Сергій Куделя Вашингтон, 4 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вже 40 років у США діє Акт про свободу інформації, який забезпечує громадянам США право доступу до офіційних документів та постанов американського уряду. Він зобов’язує усі урядові агенції, зокрема ФБР та Міністерство Юстиції, упродовж трьох тижнів відповідати на будь-які громадські запити щодо їхніх рішень. Однак, як відзначають спостерігачі, останнім часом Адміністрація президента Буша ускладнила процес отримання інформації пересічними громадянами.

Акт про свободу інформації дозволяє американцям ефективніше боротися за власні права. Наприклад, саме завдяки йому екологічні організації знають які саме урядові постанови порушують великі підприємства, забруднюючи навколишнє середовище. Саме в завдяки цьому акту, наприклад, матір-одиночка може дізнатися скільки субсидій вона недоотримує від держави; ветеран війни може довідатися про розмір належних йому пенсій; а журналісти, наприклад, можуть отримати повну інформацію про чинні видатки усіх урядових агенцій. Отже головна мета цього Акту – озброїти громадян необхідною інформацією, щоб говорити з владою на рівних. Не дозволяти владі дерибанити гроші за спиною платників податків. Та перешкодити урядовому марнотратству.

Проте, вже у перший рік президенства Буша його генеральний прокурор Джон Ешкрофт ввів рекомендацію частіше відмовляти у наданні інформації із посиланням на виняткові обставини. Отже, за останні роки кількість запитів, які отримали відповідь, постійно зменьшувалася. Зараз урядовці задовольняють лише дві третини громадських запитів. Громадяни, яким уряд відмовляє в інформації, можуть звернутися до суду. Але й тут урядовці мають беззаперечну перевагу. Уряд значно збільшив витрати на юридичний захист власної позиції у суді, і виграє переважну кількість справ. Але головна перешкода, на думку експертів, полягає у тривалості розгляду громадських запитів. Зараз середній термін за який уряд надає відповідь громадянам сягає двох років, а для деяких міністерств, як наприклад сільського господарства, він складає три роки. Хоча за законом він не може перевищувати трьох тижнів. В результаті, наприкінці минулого року майже третина з чотирьох мільйонів громадських запитів залишилася без розгляду.

Оглядачі відзначають, що діючий Акт про свободу інформації зараз фактично не виконується і багато його положень просто ігноруються урядом. Отже дехто пропонує створити спеціальну агенцію, яка б стежила за виконанням Акту. Окрім того, у Конгресі США розроблений новий закон, який робить жорсткішими вимоги щодо урядовців і встановлює покарання за невчасну відповідь громадянам. Колишній Президент США Джимі Картер у своїй статті в газеті Вашингтон Пост також відзначає, що чинний Акт вже суттєво застарів. Картер пише, що за останні чотири десятиліття більше 70 країн ухвалили закони, які б забезпечували громадянам доступ до рішень влади, і не лише виконавчої, як це передбачено американським законом, але й інших владних гілок і навіть до документації приватних компаній. Отже колишній президент США виступає за суттєве розширення сфери дії Акту про свободу інформації у США. І робить висновок, що від цього залежить майбутнє американської демократії.
XS
SM
MD
LG