Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні минає 100 днів після виборів, а парламент все ще не працює. Помаранчеві коаліціанти та опозиція вкотре сіли за переговори, за президентським столом. Про що домовилися парламентські вожді? Чи допоміг розблокувати ситуацію в парламенті президент Ющенко?


           Слухайте:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Марина Пирожук: Сьогодні минає 100 днів після виборів, а парламент все ще не працює. Помаранчеві коаліціанти та опозиція вкотре сіли за переговори. За президентським столом. Про що домовляються парламентські вожді? Чи допоможе розблокувати ситуацію в парламенті Президент Віктор Ющенко?

Ведуча: Марина Пирожук
Сьогодні парламентська більшість розпочала переговори з опозицією за участі Президента України Віктора Ющенка. Перемовники намагаються домовитися, як розблокувати роботу парламенту.

Як відомо, Партія регіонів заблокувала парламент минулого вівторка. Опозиціонери твердять, що у такий спосіб вони протестують проти обрання керівних органів парламенту та Кабінету Міністрів і розподілу парламентських комітетів.

Днями, за даними голови секретаріату Олега Рибачука, опозиціонери висунули ще додаткові умови. Загалом їх налічується 12 пунктів. Президент Віктор Ющенко на зустрічі з лідерами парламентських фракцій закликав усіх провести конструктивний діалог, щоби розблокувати роботу парламенту і дати можливість коаліції сформувати уряд та керівництво ВР.

Президент також наголосив, що парламентську кризу мають вирішити самі лідери фракцій.

Між тим, один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов заявляє про готовність коаліції почати якісь дії всупереч блокуванню опозицією парламенту і натякає, що у них терпець ось-ось може увірватися.

“У нас терпець є, але він не безмежний. І ми не будемо чекати, доки в Україні настане безладдя," - каже пан Турчинов.

При цьому він висловлює сподівання, що у Партії регіонів найближчим часом вистачить сміливості розблокувати парламент.

На те, що “регіонали” схаменуться розраховують і соціалісти.

Наразі преремовники продовжують своє зібрання у Президента. Чи вдається їм досягати компромісу і якою ціною? Чи впорався Президент з функцією миротворця? Про це та інше сьогодні говоритимемо у “Вечірній Свободі”.

Шановні гості, про що говорять сьогодні лідери фракцій у Президента, чи маєте ви гадку? Пане Катеринчук, чи відомі, можливо, Вам якісь таємниці?

Микола Катеринчук: Я думаю, що таємниць в демократичному суспільстві, де домінує принцип свободи слова, просто не може бути.

Добрий вечір усім радіослухачам! Я вас вітаю саме з тим, що коаліція сформована у форматі демократичних сил!

Тобто, коаліція помаранчева – це все-таки доконаний факт?

Микола Катеринчук: Так, це доконаний факт, він здійснився, і я всіх з цим вітаю.

По-друге, я думаю, що це блокування – це дуже нехлюйські кроки опозиції, це все реакція на несподіванку, не сподівалися, що вони можуть все ж таки заперечити складання саме демократичної опозиції, що вони не увійдуть у владу, і вони не уявляють собі, як себе вести в опозиції.

Вони зараз повторюють те, що ми робили в 2002-2004 роках. Але вони забувають про те, що тоді не було свободи слова, по-перше, а по-друге, це був абсолютно інший формат.

Зараз вони висунули ультиматум в питаннях регламентних чи дотримання Конституції, самі порушуючи Конституцію і регламент.

Але головне зараз, що відбулося, що вони зрозуміли, що зробили помилку, і це вже зараз не ультиматум, а вимоги, якихось там 12 вимог.

Пане Катеринчук, Ви говорили про додаткові умови, які опозиція поставила перед помаранчевими. Що це за умови? Чи відомі вони Вам?

Микола Катеринчук: Можу сказати про те, що вже не йдеться про ультиматум, а вже йдеться про вимоги. Ці вимоги стосуються процедури обрання керівних органів ВРУ, тобто практично переписані норми регламенту і Конституції. До них ще додається питання, що опозиція хотіла б мати більше комітетів. Це теж норма регламенту.

А нові вимоги, які з’явилися, - це в пакеті приводити до присяги і доукомплектовувати суддів КСУ. Тобто, приведення до присяги суддів КСУ, які вже більше півроку чекають, щоб вони набули своїх повноважень, а ще щоб від тих фракцій, які не увійшли в більшість, були інші представники, кандидати у судді КСУ. Це має бути пакетним голосуванням.

Крім того там є вимога, щоб при призначенні чи звільненні голів адміністрацій відбувалися консультації з тими політичними силами, які набрали більшість у відповідних регіонах.

Крім того, там є ще деякі умови, які є вторинними, тобто зробити закон про опозицію. А для цього створюється робоча група. Вони з цим погоджуються. Принаймні ми декларували під час цієї виборчої кампанії, що такий закон буде. До речі, він в нас готовий.

Тому вихід з ультиматуму і абсолютно безвідповідального, безпідставного блокування ВР зараз намагається знайти Партія регіонів через можливість залучення Президента до цього питання, тому що вони показали свою абсолютну неспроможність в рамках політичних сил знайти в собі якусь політичну волю для виходу з ситуації, і тому вони абсолютно логічно настоювали на тому, щоб в цьому питанні прийняв участь саме Президент, тому що інше розцінювалося б як поразка для них. І вони зараз через Президента намагаються розблокувати цю систему.

Дякуючи Богу, Президент прийняв конструктивну позицію! Він зараз, як тих малят, усіх розсадить по своїх горщечках, і вони почнуть продукувати якусь річ, яку потрібно робити в парламенті.

Але в моєму розумінні – це тільки початок, бо до таких прийомів буде постійно вдаватися ця політична сила, тому що насправді вона апріорі не може бути в опозиції: там немає ідеології опозиційної, там немає носіїв ідеології опозиційної.

Вибачте, крупний бізнес як може бути в опозиції?! Це для нього абсолютно неприродна форма існування – він буде втрачати і втрачати.

Тому я переконаний, що те, що зараз почалося, то це, можливо, тільки перші кроки можливості знаходження тієї системи координат, яку намагається знайти Партія регіонів.

Але більшість вимог, які вони висувають, демократичного напрямку. Це дуже добре, що вони про це вже читають, думають і виписують. Тому що, коли ми були в опозиції, ми блокували ВР для того, щоб отримати можливість через ВР донести свою позицію до людей. Адже був повністю закритий інформаційний простір. Зараз такої необхідності немає.

Чи не криється за цими вимогами опозиціонерів щось більше? Оскільки зовсім недавно представник Партії регіонів тут, в студії радіо “Свобода”, відверто заявив, що вони розраховують, що або ж в коаліції щось зірветься, і що вони все-таки отримають шанс прийти до влади, або ж створити коаліцію таку, яку вони собі бачать.

Олександр Палій: Безсумнівно це основна мета на сьогодні Партії регіонів, дестабілізація ситуації, оскільки вони бачать, що створення демократичної помаранчевої коаліції ліквідує фактично для них можливість прийти до влади як найближчим часом, так, швидше за все, і наступні 5 років. Оскільки ці 5 років, якщо вони будуть відповідально помаранчевими політичними силами реалізовані для роботи в уряді, не для внутрішніх суперечок, то ці 5 років поставлять, говорячи відверто, хрест на такій політичній силі, як Партія регіонів. Тому й відбувається така досить нервова реакція з боку Партії регіонів.

Пане Катеринчук, а на які поступки треба йти, а що треба категорично відкидати?

Микола Катеринчук: Я не побачив у цих вимогах щось надзвичайного. Принаймні, там йдеться про захист Конституції і регламенту. Ми за це.

Але, напевне, люди, які писали ці вимоги, не розуміють Конституції, тому вони пропонували вже зараз вирішити питання по сумісництву, забуваючи про те, що тільки після того, як з’явиться новий уряд, тоді старий уряд зніме з себе повноваження, які він зараз виконує. Тільки тоді вони набудуть можливості вирішити питання сумісництва.

Щодо обрання суддів КСУ, то спочатку, я думаю, треба зробити приведення до присяги. Якщо ми зараз підемо за їх сценарієм, то це значить, що КСУ не буде сформований до Нового року, а то й далі.

Відносно інших вимог, то я не думаю, що вони є надзвичайними чи такими, що треба блокувати ВР. Скажімо, створити робочу групу, яка буде працювати над законом про опозицію – це не є предметом блокування ВР.

Тому в моєму розумінні зараз політична сила Партія регіонів практично займається дестабілізацією політичної ситуації: вона тисне на формат коаліції, вона дотискає можливість неголосування і спікера, і прем’єр-міністра.

Принаймні я зараз не можу казати все, бо у нас є регламент коаліційний, який підписаний, нам заборонено критикувати деякі речі. Але можу сказати, що в питаннях обрання спікера таємно, а також пакетно прем’єр-міністра, то такої вимоги ніколи коаліція не вносила. Ми готові йти повністю в процедурі, яка виписана в регламенті з дотриманням кожної букви і духу цього документу.

Вадим Карасьов: Компроміси – завжди є поступки, тому на поступки мають йти усі політичні сили. Це по-перше.

По-друге, до речі, такі поступки вже є. Те, що коаліцією відкинуті будь-які розмови про пакетне голосування – це вже є поступка. В цьому зацікавлена не тільки Партія регіонів, а й сама коаліція, тому що якщо буде голосування по спікеру і прем’єр-міністру, згідно регламенту, то ніяких сумнівів щодо легітимності як спікера, так і прем’єр-міністра не буде.

Але, зрозуміло, що не всі вимоги потрібно враховувати, тому що це переговори і завжди є завищені вимоги для верхньої точки, від якої далі можна рухатися до більш компромісного рішення.

Що може бути неприйнятним у Партії регіонів? По-перше, про КСУ, то це не дуже гарна ідея, тому що мова йде про партизацію суддів КСУ в той час, як нам сьогодні взагалі треба департизувати судову ланку, тим більше КСУ.

По-друге, це стосується губернаторів, тому що потрібно, щоб вертикаль президентська в даному випадку стояла на сторожі державних інтересів, а не якихось там партійних.

По-третє, потрібно врахувати статус опозиції. Опозиція – це не тільки Партія регіонів, а це можуть бути й інші партії, і в іншій каденції ВР це буде інша опозиція.

Але на що треба пристати? Важливо, що сьогодні в цій ситуації, в цьому тиску взаємному, в цій коаліціаді, яка ще не завершилася, формується прецедент, тобто які будуть відносини між коаліцією і опозицією. Або ж це буде британський варіант, коли коаліція забирає все, а опозиція буде опозицією величності з тіньовим урядом, або ж це німецький варіант, коли формується модель співуправління законодавчим процесом з опозиції і влади, коли опозиція має керівництво комітетами, має квоту на комітети, а можуть бути змішані варіанти...

Сьогодні ми творимо прецедент. В залежності від того, як політичні сили будуть налаштовані на компроміс, на толерантність, і буде залежати багато, в тому числі і практика парламентської діяльності, коли парламент буде структурований на коаліцію і опозицію.

Пане Палій, Ю.Єхануров висловився вкотре за доцільність утворення коаліції з Партією регіонів, інакше, за його переконанням, парламент не зможе працювати. Ви поділяєте таку думку?

Олександр Палій: Ні, не поділяю. На мою думку, парламент абсолютно спокійно може працювати, оскільки є більшість – це 243 нардепи. Немає жодної проблеми для роботи коаліції.

Є спроби якимсь чином втягнути Партію регіонів до влади через те, що Партія регіонів представлена значною кількістю великих бізнесменів, і вони хочуть бути представлені у владі.

Фактично Партія регіонів намагається працювати, використовуючи силові механізми. І ми можемо тільки уявляти собі, як би вона працювала у ВР, коли б вона становила більшість в цій ВР.

Хто або що може зараз в швидкий спосіб врегулювати цю проблему?

Пан Катеринчук говорив, що Президент не нянька, хоча і взяв на себе функції миротворця. Може, Президенту треба бути більш жорсткішим на цих перемовинах?


Микола Катеринчук: Президент абсолютно правильну зайняв позицію.

Вадим Карасьов: Президент зробив правильну позицію, але політики повинні слухати один одного.

Олександр Палій: Лідери демократичних фракцій мають мобілізувати своїх прихильників в парламенті.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG