Доступність посилання

ТОП новини

Палац Потоцьких – перлина Івано-Франківська.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У самому центрі Івано-Франківська розташована велична барокова споруда. Це палац магнатів Потоцьких – засновників міста. Дотепер цей величний комплекс нагадує галичанам про їхню історію та безпосередню належність до Європи.

Фортецю всередині Станиславова (нинішнього Івано-Франківська) магнати Потоцькі збудували разом із заснуванням міста. Це було на початку 17 століття. Проект величної споруди втілив у життя один з найвидатніших фортифікаторів того часу Франсуа Коррасіні.

У палаці в різний час відбувалися знаменні історичні події. Для прикладу, тут зупинялася родина українського гетьмана Пилипа Орлика, рятуючись від переслідувань під час подорожі до Німеччини. Влада Австро-Угорської імперії, користуючись загальним правилом руйнувати такі фортеці, свого часу перебудувала палац Потоцьких. У ньому знайшов притулок військовий шпиталь. Спершу тут лікували солдатів австро-угорської армії, потім – російської, відтак – вояків Західноукраїнської Народної Республіки. Потім прийшли радянські війська.

Палац Потоцьких не змінив своєї медичної спеціалізації. Уже кілька років цей комплекс стоїть покинутим. Однак палац не втратив своєї пишноти.

Письменник та культуролог Тарас Прохасько так описує нинішній стан палацу: „За своїм плануванням він зроблений бездоганно, за канонами бароко. Довкола нього парк. Дуже цікавими є основні риси східного бароко, які збереглися в палаці дотепер”.

Приватна фірма „Станіславська торгова компанія” нещодавно придбала цей палац і планує тут створити музей сучасного мистецтва, кінотеатр та відпочинковий комплекс. 50 % власності на палац Потоцьких фірма передала місцевій громаді. Незабаром мала б розпочатись масштабна реконструкція. Але й зараз навіть у занедбаному стані палац приваблює туристів, адже він є живою згадкою про нелегку історію галицької землі.

На цьому наголошує також Тарас Прохасько: „Найголовніше, що воно нам усім ще раз нагадує нашу причетність до загальноєвропейської культури, цивілізації, мистецтва та архітектури. Для нас це є знаком присутності в загальноєвропейському контексті”.

Палац Потоцьких залишається однією з небагатьох архітектурних пам’яток, які, за визначенням мистецтвознавців, становлять особливу цінність і визначають історичне обличчя обласного центру Прикарпаття.
XS
SM
MD
LG