Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: як швидко можна стати підприємцем?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Київ, Донецьк і Дніпропетровськ —трійка міст України, де в останні п’ять років найактивніше зростає число приватних підприємців — щороку лави зайнятих у малому та середньому бізнесі тут стають більшими в середньому на 10%.

І це при тому, що виходити по інстанціях дозвіл на започаткування власної справи, досить важко.

Рівно рік у приміщенні Дніпропетровської міськради діє так званий „Єдиний офіс” — центр спрощеної системи оформлення дозволів на підприємництво. Довідки тут видають одразу з десяток фахівців. Представники пожежної охорони, санстанції, служби земельних ресурсів тощо. У центрі запевняють — отримати дозвіл на торгівлю тут можна впродовж тижня і абсолютно без грошей.

Адміністратор „Єдиного офісу” Наталя Ікрамова сказала Радіо Свобода:

“Дозвіл на торгівлю — безкоштовний, дозвіл на надання послуг теж безкоштовний. Висновок санстанції — у залежності від того, які робляться лабораторні дослідження . А щодо відведення земельних ділянок — це процес найбільш тривалий і дорогий. Але якщо підприємець все робить вчасно і сам, то йому це обійдеться до… Навіть не можу вам навіть сказати. Все залежить від розмірів об’єкту”.

Між тим самі підприємці стверджують, що все не так просто. Іноді, навіть у центрі, що працює за принципом „єдиного вікна”, справа затягується до року. Особливо, якщо потрібен дозвіл на користування землею чи будівництво магазину.

Спеціаліст із земельних відносин Наталя Вежбицька, яка працює в „Єдиному офісі”, щодня приймає по 10-15 відвідувачів.

“Як правило, люди приходять, не маючи первинних документів. Більше того, навіть якщо питання зрозуміле, навіть при цьому — бажання людини мати землю треба співставляти і з генеральним планом забудови міста, і з наявними комунікаціями”.

У Представництві Держкомпідприємництва в області називають ще більші терміни потрібні на оформлення документів для заснування бізнесу. Голова відомства Олена Чайка каже, що це — не менше, як півтора року, а ще — купа паперів і грошей.

Тільки для виконання двох пунктів інструкції для тих, хто починає власний бізнес, треба…

“… необхідно зробити 51 крок і показати 218 документів. Вартість тільки друку і ксерокопіювання 6-ти тисяч необхідних документів, складає тисячу 374 гривні. Час проходження за всім циклом отримання дозволу перевищує півтора року”.

20-річний Микола про оформлення дозволу на бізнес знає на власному досвіді — нещодавно відкрив власний магазин мобільних телефонів. Каже, що витратив на дозволи термін середній від того, який називають чиновники, — кілька місяців. Але — завдяки зв’язкам.

“Як я отримував ці всі дозволи? Звертався через знайомих. А інакше — це все дуже складно. Це все час, гроші…”

Микола запевняє, що через знайомих оформляли документи більшість його колег, бо хто ж захоче чекати, коли з’явилося трохи грошей і кортить започаткувати щось власне, своє. Відтак прошарок підприємців поповнюється. Наразі у Дніпропетровську їх майже 50 тисяч.

Американські вчені нещодавно сповістили, що нібито виявили ген, який відповідає за „підприємницьку” жилку в людини. А проти генів і бюрократична машина безсила.
XS
SM
MD
LG