Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат і експерт з питань України критично оцінюють ситуацію у Верховній Раді.


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Європі зі здивуванням стежать за подіями в українському парламенті. Дещо шокуючою назвав блокаду парламенту з боку опозиції заступник голови Комітету парламентської співпраці ЄС-Україна Чарльз Таннок. А експерт Центру досліджень європейської політики Маріус Валь говорить, що блокада не належить до форм роботи парламентської демократії.

Британський депутат Чарльз Таннок зазначив, що у Євросоюзі спочатку були стривожені, що тримісячні сперечання навколо коаліції могли позначитися на інвестиційному кліматі України. А створення коаліції, за його словами, вітали і в Європарламенті, і в Єврокомісії. Але нинішніми новинами європарламентар розчарований:

„Ясно, що ми були дещо шоковані вісткою, що Партія регіонів блокує спробу голосування, через це досі немає ані уряду, ані його чинного керівника. Це дуже нестабільна ситуація для України як політично, так і економічно. Ми сподіваємося, що проблему вирішать задовільно – і якнаймога скоріше”.

За його словами, Партія регіонів вочевидь відчуває себе переможцем виборів, якого обділили при розподілі портфелів у парламентських комітетах. Таннок вказав, що в його країні, Британії, лейбористи Тоні Блера, за яких проголосувала третина виборців, контролюють усі комітети парламенту – це відповідає британському законодавству. Щодо розподілу комітетів у Верховній Раді Чарльз Таннок сказав ось що:

„Я можу добре розуміти, що особливо пан Порошенко є великим критиком пані Тимошенко, і що ситуація буде достатньо нестабільною, якщо спікер та Партія регіонів контролюватимуть деякі комітети. У такому разі пані Тимошенко було б складно проводити законодавство через Раду, яке їй потрібно для продовження економічних реформ. Євросоюз особливо цікавить, аби пройшло законодавство щодо Світової організації торгівлі, - щоб таким чином Україна змогла вступити до цієї організації в наступні кілька місяців, будемо сподіватися, що водночас з Росією”.

Яким є вихід із кризи? Європейський експерт з питань України Маріус Валь уважає, що навіть якщо Партія регіонів піде на поступки і Юлія Тимошенко стане прем’єром, а Петро Порошенко – спікером, і тоді ситуація буде складною. Дослідник назвав позитивним, що було створено Помаранчеву коаліцію, однак, на його думку, широка коаліція не була б набагато гіршою – адже без неї великим питанням стає, як керувати Україною:

„Я вважаю позитивним, що вдалося створити коаліційну угоду, яка здається дуже доброю. Читаючи угоду, я помітив низку хороших ідей, наприклад, те, що партії мають систему консультацій. Тож я думаю, що сам факт угоди був позитивним. Але слід подивитися, чи буде здатним уряд керувати довше, ніж це було минулого разу”.
XS
SM
MD
LG