Доступність посилання

ТОП новини

Чехи борються із сусідським сміттям.


Оксана Пеленська Прага, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua0 - Уже кілька місяців чехи борються із засиллям сміття з-за кордону. Користуючись слабким національним законодавством щодо довкілля, яке залишилося у спадок від соціалістичних часів, підприємливі сусіди почали звозити до Чехії тонни свого сміття. Ця проблема виросла до національних масштабів, адже чеські прикордонні міста буквально на очах перетворюються у великі сміттєзвалища.

Проблему особливо гостро чехи відчули на початку року, коли на окраїнах багатьох чеських прикордонних міст і навіть у Празі горіли великі смітники. Чорним димом і кіптявою високо до неба зносились тисячі тонн сировини - переважно використаного текстилю й текстильних іграшок. З того часу інспектори Міністерства довкілля разом з митниками провадять щоденні перевірки на прикордонних переходах з Німеччиною та Австрію, щоб не допустити ввозу їхніх відходів на терени Чехії. Лише протягом трьох весняних місяців чеські фахівці з Міністерства охорони довкілля зупинили на кордоні з Німеччиною 15 тисяч тонн сміття, яке призначалось для спалення на чеських теренах.

Проблема виникла після того, як влітку минулого року німці ухвалили новий жорсткіший закон щодо утилізації сміття. Тоді ж вони закрили 200 із 330 офіційних сміттєзвалищ. Тож німецькі компанії мали або спалювати сміття, або зберігати його самостійно. Обидві можливості виявилися занадто дорогими. Набагато дешевше було вивезти сміття до сусідів.

На відміну від Німеччини та Австрії, в Чехії до останнього часу не було дієвих законів, які б контролювали ввіз відходів до країни. А штрафи за його неекологічну утилізацію були до смішного малі в порівнянні з екологічно свідомими сусідніми країнами. Ситуацією негайно скористались дільці – як чеські, так і німецькі, й сміття могутнім потоком завалило чеські прикордонні терени. Першими забили на сполох місцеві охоронці природи, потім мерії маленьких міст, аж врешті уряд та парламент, який ухвалив низку нових законів. Говорить Кароліна Шулова з чеського Міністерства довкілля:

“У нас змінили Закон, тобто зараз Інспекція навколишнього середовища може призначити штраф аж до 2 мільйонів доларів”.

Ухвалені нові закони допомагають і митникам. Про це Радіо „Свобода” сказав речник митної служби Майк Кртєна:

“Перевірки ведуться поблизу прикордонних переходів з Німеччиною та Австрією. Від початку березня до сьогодні ми перевірили понад 200 тисяч вантажних авт. І виявили близько 200 порушень закону”.

Після кількох місяців загальнонаціональних зусиль потік нелегальних відходів до Чехії різко зменшився. А от національні стандарти охорони довкілля значно зросли, піднявшись до загальноєвропейського рівня.
XS
SM
MD
LG