Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у Тирасполі: вісім мертвих.


Богдана Костюк 6-го липня вранці у центрі Тирасполя вибухнуло маршрутне таксі. Щонайменше восьмеро людей загинуло, понад 20 поранених. За даними правоохоронців самопроголошеної Придністровської Республіки, у салоні маршрутки було приведено у дію вибуховий пристрій, який розніс вщент сам автомобіль і тролейбус, котрий проїздив поруч. Керівництво МВС Придністров’я вважає вибух терористичним актом такої ж думки російське міністрество оборни. Що насправді сталося, і що може стояти за цим вибухом?

За деталями ми звернулася до колег у Кишиневі. ось, що повідомив кореспондент Радіо “Свобода” у молдовській столиці Валеріу Катер:

“Вибух стався близько восьмої години ранку, на перехресті тираспольських вулиць Чапаєва та Одеської. Вибух був надзвичайно потужним – я бачив знімки: маршрутку буквально розкидало на частини. Маршрутне таксі вибухнуло на світлофорі, поруч з тролейбусом, і постраждали пасажири і маршрутки і тролейбусу. Влада оприлюднила такі данні: восьмеро осіб загинуло, кілька десятків поранено, з них двадцятеро – у важкому стані. Серед поранених – двоє російських військовослужбовців, чи то миротворців. Це – капітан Олександр Закусило, йому відірвало ногу, та сержант Ігор Поляков, йому вибите скло поранило обличчя”.

За кілька годин після вибуху перший заступник міністра внутрішніх справ Придністров’я Олег Біляков заявив, що одна з головних версій інциденту – теракт. Валеріу Катер далі:

“За його словами, в умовах загострення стосунків з Кишиневом найбільш вірогідним є підготовка теракту молдовськими спецслужбами. У Кишиневі цю заяву відразу спростували, і міністр Євроінтеграції Молдови Василь Шола заявив про абсолютну непричетність до цього своєї країни”.

Президент Молдови Володимир Воронін висловив співчуття загиблим та їхнім родичам та наголосив, що цей вибух є викликом для всієї країни. Він запропонував придністровській адміністрації допомогу в розслідуванні вибуху.

У Придністров’ї створена оперативно-слідча група, за участю фахівців прокуратури, МВС та міністерства держбезпеки невизнаної республіки, на допомогу до них мають прибути експерти з України і Молдови.

Власне, українські експерти зазначають, що вибух у маршрутці свідчить про загострення протистояння між Кишиневом і Тирасполем. Як стверджує політолог Леонід Тупчієнко,

“Цілком зрозуміле спрямування цього акту – навіть якщо ніхто не візьме відповідальності за нього, але все проглядається. Сьогодні миротворчу місію там виконують війська однієї держави. І так чи інакше, але весь час вони будуть на прицілі. У цьому цинічному вислові я хочу сказати, що комусь вигідні були ці жертви, з боку противників переговорів щодо Придністровської Республіки”.

Експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер не виключає, що ранковий вибух може бути провокацією російських спецслужб, зацікавлених у дестабілізації у регіоні та зриві переговорного процесу.
XS
SM
MD
LG